Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

91. szám - 1998. február 10.



Információk

1. A Kari Tanács következõ ülésére 1998. február 19-én csütörtökön délelõtt 10 órától kerül sor a kari tanácsteremben.

A kari tanácsülés napirendi pontjai:

Tájékoztató az egyetem gazdasági helyzetérõl

Elõterjesztõ: Dr. Mészáros Rezsõ, a JATE rektora

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Egyetemi tanári pályázat elbírálása

Elõterjesztõ: Dr. Keserû Bálint, professor emeritus

2. Javaslat irodalomelmélet B szak indítására

Elõterjesztõ: Dr. Forgács Tamás, intézetvezetõ egyetemi docens

3. Javaslat a vallástudományi szak képesítési követelményeire

Elõterjesztõ: Dr. Somfai Béla, a Hittudományi Fõiskola professzora

II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. A tanártovábbképzés kari koncepciója és aktuális feladatai

Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya, okt. dékánhelyettes

2. Javaslat a BTK tandíjszabályzatának módosítására

Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya, okt. dékánhelyettes

3. Javaslat Tóth Nelli német szakos tanári diplomájának honosítására (Újvidéki

Tudományegyetem)

Elõterjesztõ: Dr. Balázs Mihály, dékán

4. A Kari Doktori Szabályzat ismertetése

Elõterjesztõ: Dr. Mikola Tibor, egyetemi tanár, a BTK Doktori Tanácsának elnöke

5. Egyéb

2. Karunk oktatója, Keserû Bálint egyetemi tanár a nyáron töltötte be 70. életévét. 1998. január 30-án pénteken szerény ünnepség keretében adták át és mutatták be a tanszéken a "Mûvelõdési törekvések a korai újkorban. Tanulmányok Keserû Bálint tiszteletére" címû kötetet, melyben tanítványai egy-egy tanulmánnyal köszöntik mesterüket.

3. Megtörtént a kari épület elõterének felújítása. Szemmári Lászlóné vállalkozónak köszönjük, hogy a falfestést és a liftajtó mázolását térítésmentesen végezte el, csakúgy, mint a KEKON Kft-nek a kõmûves- és asztalosmunkákat, valamint a lift linóleumcseréjét; a JATE Mûszaki Osztályának kisjavítási keretébõl került sor a nagykapu belsõ mázolására, az udvari kijáratok és a lépcsõ javítására, csúszásmentesítésére; a BTK Dékáni Hivatal fedezte (a hallgatói különeljárási díj terhére) a folyosói padok felszereltetését.

4. Ismét betörtek a BTK-n: az Irodalomtudományi Tanszék Könyvtárából számítógépet és egyéb felszereléseket vittek el. A hasonló események elkerülése érdekében a Kar tárgyalásokat folytat az egyetem vezetésével a földszinti termek védelmét illetõen.



Pályázatok

1. Kiírták a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért (MFK) 6. tematikus pályázatát:

A) felsõoktatási intézmények részére: nagymûszerek, oktatástechnikai rendszerek korszerûsítését és kihasználtságuk hatékonyságának fokozását elõsegítõ kiegészítõ alkatrészek, eszközök beszerzésére, szoftverfejlesztésekre. A pályázatok karonként vagy intézményenként nyújthatók be. Több pályázat benyújtása esetén feltétlenül mellékelni kell a kari vagy intézményi rangsort. Az igényelhetõ összeg pályázatonként max. 1,5 millió forint.

B) akkreditált doktori programokkal rendelkezõ egyetemek doktori tanácsai részére: az új PhD rendszer keretében kiemelkedõ színvonalon megvédett, társadalomtudományi doktori (PhD) disszertációk könyv alakú megjelentetésére, a résztámogatást vállaló könyvkiadókkal együttmûködve.

Beküldési határidõ: 1998. március 16. (a helyszínen 16 óráig, illetve legkésõbb a március 16-ai postai bélyegzõvel).

2. A Magyar Ösztöndíj Bizottság kiírta az 1998. évi Eötvös Ösztöndíjat a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges, fiatal szakembereinek a külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé.

Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével már bizonyította kiemelkedõ képességét. Az Ösztöndíj idõtartama 3 - 8 hónap, amely az állami költségvetés függvényében egyszer - legfeljebb 6 hónappal - meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Az ösztöndíjas utak 1998. június 1-tõl kezdõdhetnek.

Beadási határidõ: 1998. február 28.

3. A Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet a Bolyai János posztdoktori kutatási ösztöndíjra. Az ösztöndíj célja a kiemelkedõ kutatói, kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése. Pályázat nyújtható be valamennyi tudományterületen, illetõleg tudományágban.

Az ösztöndíjra pályázhat, aki (idézzük a kiírás pontos szövegét):

- magyar állampolgár, vagy annak vallja magát [sic!]. Nem magyar állampolgár abban az esetben nyújthat be pályázatot, ha

a) Magyarországon él és kutatási témája magyarországi kutatási feladathoz kötõdik, vagy

b) külföldi állampolgárságú magyar (határainkon túli) kutató kutatásait magyarországi tudományos intézményben (felsõoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kívánja végezni, és ehhez az intézmény fogadókészségérõl szóló nyilatkozattal rendelkezik.

- doktori (PhD), illetve azzal egyenértékû fokozattal rendelkezik, vagy annak hiányában tudományos kutatásra képességeit - a jelen pályázati kiírásnak megfelelõen - igazolta,

- a pályázat benyújtási határidejének idõpontjáig a 40. életévét még nem töltötte be.

Az ösztöndíj határozott idõre - 1-3 évre - szól. Havi bruttó összege a folyósítás évét megelõzõ évben érvényes minimálbér háromszorosa; 1998-ban havi 51.000,- Ft. 1998-ban az ösztöndíjak száma 250, a pályázati díj 6.000,- Ft.

Beküldési határidõ: 1998. március 31. (legkésõbb 1998. március 31-i postabélyegzõvel)

4. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, valamint a Nemzetközi Hungarológiai Központ pályázatot hirdet külföldi egyetemek, fõiskolák magyar vendégoktatói (vendégtanári és lektori) állásainak betöltésére.

A vendégoktatói megbízás elnyerésének elõfeltétele:

- magyar szakos egyetemi végzettség,

- a fogadó ország kultúrájának, nyelvének, illetve a tanszék által megjelölt közvetítõ nyelvnek magas szintû ismerete,

- hazai felsõfokú, esetleg középfokú oktatási intézményben szerzett hosszabb oktatási gyakorlat.

Pályázni a következõ helyekre lehet:

Észtország, Tartu, Tartui Egyetem

Finnország, Helsinki, Helsinki Egyetem

Franciaország, Párizs, INALCO (Keleti Nyelvek Fõiskolája)

Franciaország, Strasbourg, Strasbourgi Tudományegyetem

Hollandia, Groningen, Groningeni Egyetem

Horvátország, Zágráb, Zágrábi Egyetem

Horvátország, Zágráb, Zágrábi Egyetem

Horvátország, Eszék, J. J. Strossmayer Egyetem

India, Újdelhi, Delhi Egyetem

Jugoszlávia, Belgrád, Belgrádi Egyetem

Lengyelország, Poznan, Adam Miczkiewicz Egyetem

Lengyelország, Varsó, Varsói Egyetem

Oroszország, Izsevszk, Udmurt Állami Egyetem

Románia, Kolozsvár, Babes--Bolyai Tudományegyetem

Szlovénia, Ljubljana, Ljubljanai Egyetem

Szlovénia, Maribor, Maribori Egyetem

Beadási határidõ: 1998. február 13-án 13 óráig.

5. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot írt ki teljes (és rész) egyetemi (és PhD)képzésre A teljes képzés Horvátországra, Lengyelországra, Romániára, Szlovákiára, Szlovéniára és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságra vonatkozik, a részképzés lehetséges területei: Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Mongólia, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, valamint Ukrajna; míg a doktori képzés Lengyelországot, Oroszországot, Romániát és Szlovákiát érinti.

Beadási határidõk: 1998. március 1. (teljes képzés)

1998. május 20. (részképzés)

1998. június 30. (doktori képzés)

Az 1-5. számú pályázatok részletes kiírása megtalálható a http://www.mkm.hu címen, valamint a B-Közép Irodában. Az 1-3. pályázatokhoz (vírusmentes) ûrlap letölthetõ ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/ címen.

6. A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége pályázatot hirdet filmklubok támogatására. A pályázat célja: a hazai és a nemzetközi filmmûvészet kortárs és filmtörténeti alkotásait bemutató magyarországi filmklubok programjainak támogatása 1998. elsõ félévére.

A pályázatok beküldésének határideje: 1998. február 20.

7. Milyen a legjobb honlap? - pályázati kiírás felsõoktatási intézményben tanulók és oktatók részére. A pályázaton kizárólag felsõoktatási intézmény hallgatója illetve oktatója vehet részt. A pályázat témája: Milyen a legjobb honlap? (Készíts egy honlapot a pályázatot kiíró cégek valamelyikének!) A pályázat fõdíjai:

1. egyszemélyes kéthetes floridai utazás.

2. Egy csúcsminõségû AST-notebook, a Kürt Computertõl.

3. Állásajánlatok.

A pályázat beérkezésének határideje: 1998. március 31.

8. A Magyar Egyetemi és Fõiskolai Sajtó Egyesület (MESE) pályázatot ír ki felsõoktatási lapokban 1997-ben megjelent írásokra - riport-, interjú- és publicisztika-kategóriákban - az "Év írása '97"-díj elnyerésére. Pályázni a cikk megjelent változatának fénymásolatával személyesen, vagy jelölés útján lehet. Egy pályázó több kategóriában is nevezhet egy-egy írással.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. február 16.

9. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet hosszú idõtartamú japán ösztöndíjakra 18 vagy 24 hónapos kutatómunkára minden tudományterületrõl, 12 hónapos tanulmányútra a japán kultúra és nyelv területérõl, valamint teljes egyetemi képzésre.

Beadási határidõ 1998. július 15.

10. A Baden-Württemberg Tartomány Tudományos Ügyek és Kutatások Minisztériuma megküldte a 1998-1999. évi téli szemeszterre szóló ösztöndíjpályázatát. Eszerint 6 hallgató
6 hónapos részképzésben vehet részt 1998. október 1-tõl.

A pályázatok beadási határideje: 1998. április 6, a Külügyi Osztályra.

A pályázat részletes kiírása elérhetõ a Külügyi Osztályon, valamint a B-Közép Irodában.

11. Az American Academy in Rome Mellon kutatási pályázatához szükséges kiírás és ûrlap megtalálható a B-Közép Irodában.

Benyújtási határidõ: 1998. április 1.

12. A londoni King`s College Graduate Degrees in Mediterranean Studies prospektusa megtalálható a Mediterrán Tudományok Tanszéken.

13. A katowicei Sziléziai Egyetem prospektusai megtalálhatók a B-Közép Irodában.

14. A Fuldai Egyetem német nyelvtanfolyamainak és nyári egyetemének a prospektusai megtalálhatók a Német Tanszék irodájában.

15. Február 13-án pénteken 11 órától a rektori épület Kistanácstermében a franciaországi ösztöndíjakkal kapcsolatban Bob Kaba, a Francia Nagykövetség kulturális, tudományos együttmûködési szekciójának munkatársa, az ösztöndíjiroda vezetõje tart tájékoztatót. Minden érdeklõdõt várnak!


A Kari Kurír következõ száma 1998. február 24-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens



Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

HatáridõMeghirdetõA pályázat célja, címeMegjelenés helye
1998. febr. 13.Nk. Hungarológiai KözpontKülföldi vendégtanári és lektori állásokKurír 91.
1998. febr. 18.Soros Al.Elsõkötetes szerzõk mûveinek megjelentetéseSANSZ 1997/12. 30-32.o.;
Kurír 89.
1998. febr. 18.Soros Al.Olvasóbarát könyvtámogatási pályázatSANSZ 1998/1. 30-31.o.;
Kurír 89.
1998. febr. 13.Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért KözalapítványHagyományõrzõ, kulturális és tudományos programokKurír 90.
1998. febr. 13.JATETestvéregyetemi tanulmányutakKurír 90.
1998. febr. 16.MESEAz Év írása `97Kurír 91.
1998. febr. 20.MFFSZFilmklubok támogatásaKurír 91.
1998. febr. 28.MTAKutatócsoportok támogatásaKurír 90.
1998. febr. 28.MÖBEötvös-ösztöndíj fiatal kutatóknakKurír 91.
1998. febr. 28.Pro Renovanda Al.Egyetemi diáksportértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. febr. 28.Pro Renovanda Al.Népmûvészetért pály.SANSZ 1998/1. 31. o.;
Kurír 90.
1998. márc. 1.MÖBTeljes egyetemi képzés a volt szoc. országokbanKurír 91.
1998. márc. 1.Soros Al.Bolognai programKurír 86.
1998. márc. 4.American School of Classical StudiesMellon kutatói ösztöndíjKurír 86.
1998. márc. 5.MKMSzéchenyi Professzori ÖsztöndíjKurír 90.
1998. márc. 5.Francia kormányFrancia tanulmányi ösztöndíjakKurír 88.
1998. márc. 5.American Research InstituteMellon kutatói ösztöndíjKurír 88.
1998. márc. 15.Pro Renovanda Al.Diákok a tudományértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. márc. 16.MFKEszközfejlesztési pály.Kurír 91.
1998. márc. 31.Kürt ComputerMilyen a legjobb honlap?Kurír 91.
1998. márc. 31.MTABolyai J. posztdoktori ösztöndíj Kurír 91.
1998. márc. 31.MTAKözös kutatási projektekSANSZ 1998/1. 25. o.;
Kurír 90.
1998. márc. 31.Pro Renovanda Al.Dunatáji népek kutatásaSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. márc. 31.Edinburgh Univ.Mellon kutatói ösztöndíjKurír 87.
1998. márc. 31.Straniak Philosophy Found.The Collision of Cultures?Kurír 87.
1998. ápr. 1. American Academy in RomeMellon kutatói ösztöndíjKurír 86., 91.
1998. ápr. 1.Warburg Institute (London)Mellon kutatói ösztöndíjhttp://www.sas.ac.uk/warburg
Kurír 86.
1998. ápr. 1.Pro Renovanda Al.Helyi igényû kulturális közösségek támogatásaSANSZ 1998/1. 31. o.;
Kurír 90.
1998. ápr. 6.Baden-Württemberg Tartomány6 hónapos részképzés Baden-WürttembergbenPály Tájékoztató 204.
Kurír 91.
1998. ápr. 6.Pro Renovanda Al.Az idegennyelvi képzés támogatásaSANSZ 1998/1. 31. o.;
Kurír 90.
1998. ápr. 15.Pro Renovanda Al.KollégiumokértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. ápr. 15.Albright Institute of Archaeological Research /Jeruzsálem/Mellon kutatói ösztöndíjPály. Tájékoztató 199.
Kurír 86.
1998. máj. 1.Fiatalok Európáért Program.Hallgatói cserék támogatásaSANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. máj. 1.NIAS -/Amsterdam/Mellon kutatói ösztöndíjKurír 87.
1998. máj. 15.Pro Renovanda Al.Diákcsere mozgalomértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. máj. 15.Pro Renovanda Al.A történelemtanítás segédeszközeinek kidolgozásaSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. máj. 15.Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért KözalapítványHagyományõrzõ, kulturális és tudományos programokKurír 90.
1998. máj. 20.MÖBRészképzés a volt szoc. országokbanKurír 91.
1998. jún. 15.CEEPUSHallgatói és oktatói mobilitásftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/ceepus
Kurír 84.
1998. jún. 30.MÖBDoktori képzés a volt szoc. országokbanKurír 91.
1998. júl. 15.Lelio Basso International FoundationA demokratikus és szocialista társadalom XXI. századi megvalósulásaPály. Tájékoztató 200.
Kurír 86.
1998. júl. 15.MÖBJapán kutatói ösztöndíjakKurír 91.
1998. szept. 15.Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz

pály.
SANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. szept. 30.MTAKözös kutatási projektekSANSZ 1998/1. 25. o.;
Kurír 90.
1998. okt. 1.Fiatalok Európáért Program.Hallgatói cserék támogatásaSANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. okt. 15.Pro Renovanda Al.KollégiumokértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. okt. 15.Pro Renovanda Al.Diákok a tudományértSANSZ 197/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
folyamatosOKTKKutatási támogatáshttp://www.sztaki.hu/oktk/;
Kurír 90.
folyamatosExemplum A.Kulturális innovációs kutatások támogatásaSANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatosMagyar FordítóházMagyar nyelvû mûvek lefordításaSANSZ 197/12. 12. o.;
Kurír 89.
folyamatosDomus Hungarica Scientiarum ArtiumqueKülföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatásaKurír 84.