Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

105. szám - 1998. december 15.

Minden kedves olvasónknak, Karunk és Egyetemünk valamennyi dolgozójának, oktatójának és hallgatójának kellemes karácsonyi ünnepeket,
nyugodt vizsgaidõszakot és sikerekben gazdag új esztendõt
kívánunk.


 

Információk

1. A szénszünet ideje alatt (december 24 - január 3.) a vizsgáztatás az Irinyi épületben és a Zoltán utcai épületben zajlik.

2. Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért kuratóriuma - a 6.2. tematikus pályázata keretében, 1998. szeptember 17-én meghirdetett, kiemelkedõ színvonalon megvédett, társadalomtudományi doktori (PhD) disszertációk megjelentetésére benyújtott 15 pályázatból - a "Doktori Mestermunkák sorozatban" 5 pályázó doktori értekezésének megjelentetését támogatja. A támogatottak sorában található:

Vígh Éva: Éthos és Kratos közt. Udvar és udvari ember a XVI-XVII. század olasz irodalmában, valamint Csernus Sándor: A középkori francia nyelvû történetírás és Magyarország (XIII-XV. sz.) címû dolgozata is.

3. 1998. december 22-én, kedden délelõtt 10 órától Tverdota György, a Hungarológiai Központ vezetõje tájékoztatót tart a a közeljövõben meghirdetendõ magyar lektori és vendégtanári pályázatokról a BTK kari tanácstermében. Az érdeklõdõket szeretettel várják.

4. Az elhunyt kolléganõnk, Szabó Mária gyermekei számára meghirdetett gyûjtés eredményeként eddig 214.240 forint gyûlt össze, amit az Erste Bankban megnyitott 11650001-16431601-50000007. számú számlán helyeztünk el. A számla a továbbiakban is nyitott marad, azaz amennyiben valaki még szeretne a számlára befizetni, arra a késõbbiekben is lehetõsége lesz..

5. Szemmári Lászlóné vállakozó jóvoltából folytatódik a kari épület felújítása, ezúttal az angol tanszéki folyosó festésével, amiért karunk ezúton mond köszönetet. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy vigyázzon az épület tisztaságára és állagára!

6. Az Angol Amerikai Intézet öntevékeny csoportja, az Our Group színdarab-összeállítást adott elõ december 9-én, a Százszorszép Gyermekházban. A társulat a befolyt összeget kárpátaljai árvízkárosultak javára ajánlotta fel.

 


 

Pályázatok

1. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a következõ pályázatokat írta ki:

Dunatáji népek kutatása szakalapítvány

Célja: a közép-európai régió születését és Európába történõ beilleszkedését jelentõ utolsó két évszázad történetének sokoldalú feltárása. A térség gazdasági politikai, kulturális stb folyamatának megismerésével, publikációkkal, konferenciák szervezésével elõsegíteni az itt élõ nem magyar nemzetek közeledését, szorosabb együttmûködését.

Pályázni lehet a közép-európai nem magyar népeket érintõ alábbi kutatási témákra:

- Közép-Kelet-Európa mint régió fejlõdési útja, ennek viszonya más európai térségek fejlõdéséhez.

- Az államok feletti demográfiai interetnikai, települési, termelési, politikai struktúrák alakulása.

- A közép-európai társadalom polgárosodása (agrárkérdés, parasztság, gazdálkodás, életmód, társadalom, kultúra).

- Modernizációs folyamat Közép-Európában, Állam, jog, politika, modernizációs ideológiák, ezek tükrözõdése a kultúrában és a mûvészetben.

- Nemzetté válás, nemzeti ideológiák, nemzeti kérdés.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. március 31.

 

Klebelsberg Kunó emlékére szakalapítvány:

Célja: az idegen nyelvi képzés, továbbképzés támogatása. A pályázatra csak a felsõoktatás területérõl jelentkezhetnek: egyének, jogi személyek, szakmai közösségek. Pályázni lehet:

l. Az idegen nyelvi tanárképzés tartalmi és módszertani korszerûsítését szolgáló tananyagok, tantárgyi programok, kiadványok kidolgozására, illetve adaptálására, valamint korszerû tananyagok (könyv, szoftver) beszerzésére.

2. Az idegen nyelvi szakirányú továbbképzés programjainak kidolgozására, adaptálására.

3. Az idegen nyelvi tanszékek oktatói részére szervezett továbbképzésen, valamint hazai és nemzetközi konferenciákon - elõadással - való részvétel támogatására.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. április l.

 

Unger Mátyás emlékére szakalapítvány

Célja: a történelemtanítás új alapelveinek, alapkönyveinek, segédeszközeinek kidolgozása.

Pályázni lehet az alábbi témakörökhen:

1. Egy-egy tanítási témakör feldolgozása és gyakorlati kipróbálása. A kuratórium a munka eredményérõl, a gyakorlati kipróbálásról az elszámolással egy idõben beszámoló jelentést kér.

2. Történelemtanárok munkáját segítõ oktatási segédanyagok elkészítése, különös tekintettel a tematikus és helytörténeti kronológiákra és bibliográfiákra.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. március 1.

 

Történelem-földrajz szakalapítvány

Célja: a történeti kézikönyvekkel és a kartográfiai munkákkal foglalkozó alkotómûhelyek munkájának segítése az összefogást elõsegítõ tudományos és szerkesztõi munkák támogatása. Pályázni lehet: minden olyan témával, amely a történelem térbeli megnyilvánulását tárgyalja, tehát térképekkel, helynévtárakkal, történeti földrajzi feldolgozásokkal. A pályázat feltételei: a pályázatnak tartalmaznia kell a munka részletes ismertetését, illetve a támogatandó cél világos leírását, két neves pályatárs ajánlásait, a kért támogatási összeg felhasználásának tervét, ellenõrizhetõ költségvetését.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. szeptember 15.

 

Osztrák-magyar közös múlt szakalapítvány

Célja: ösztöndíjak adományozásával, közös kutatások, konferenciák, publikációk stb. ösztönzésével és finanszírozásával elõsegíteni a több évszázados osztrák-magyar közös múlt hagyományainak sokoldalú feltárását. Pályázni lehet az alábbi fõbb kutatási témákra és együttmûködési formákra: a Habsburg-államapparátus kiépítése a 16-18. századi gazdasági viszonyok, a felvilágosult abszolutizmus feltáratlan kérdései, a reformkor (Vormärz) és 1848-1849 kapcsolatai, a kettõs Monarchia piacgazdasági mûködése, a modern urbanizáció, a mindennapi élet fõbb jelenségeinek összehasonlító vizsgálata, továbbá a kulturális kölcsönhatások kutatása. Ajánlott téma még az osztrák-magyar együttélés 1919, majd az 1955 utáni újjáépítése.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. február 1.

 

2. Az Andrew Mellon Foundation East-Central European Research Fellows, Fellowship in the Humanities 1999-2000 elnevezésû kutatói pályázatai megjelentek. A pályáztató intézmények a következõk:

American Academy in Rome

www-cím: www.aarome.org

*Awards are offered in archaeology, classical studies, history of art, post-classical humanistic studies and modern Italian studies.

Application Deadline: April 1

 

American School of Classical Studies at Athens

www-cím: www.ascsa.org

*Any field of classical studies (i.e. archaeology, art, history, epigraphy, philology)

Application Deadline: February 15

 

Herzog August Bibliothek Wolfenbuttel

*Research on any aspect of medieval and early modern cultural history focusing on the holdings of the Herzog August Bibliothek.

Application Deadline: January 31

 

Maison Des Sciences De L'Homme

www-cím: www.msh-paris.fr*All Social and human sciences.Application Deadline: March 20

American Research Institute in Turkey

*Two to three months research in the fields of the humanities and social sciences to be carried out in Turkey.Application Deadline: March 5

 

The Institute for Advanced Studies in the Humanities, The University of Edinburgh

www-cím: www.ed.ac.uk/~iash/homepage.html*All social and human sciences, especially research on the European Enlightenment,1720 - 1800.Application Deadline: March 31

 

Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences

Awards residential fellowships for advanced research in the humanities and social sciences.Application Deadline: February 1, May 1

 

Villa I Tatti, The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies

www-cím: www.peabody.edu/villa_i_tatti*Advanced research in any aspect of the Italian Renaissance for post-doctoral scholars in the early stages of their careers.Application Deadline: October 15

 

W.F. Albright Institute of Archaeological Research

*Ancient Near Eastern studies, Syro-Palestinian archaeology, biblical research, ancient Semitic literature and languages.Application Deadline: April 1

 

Wissenschaftskolleg Zu Berlin

* Research during an academic year in social & natural sciences.

 

The Warburg Institute, The University of London

www-cím: www.sas.ac.uk/warburg/*Cultural and intellectual history.Application Deadline: April 5

 

Institute for Human Sciences, Wien

* Awards residential fellowships for advanced research in the humanities and social sciences.

Application Deadline: November 15

 

Centre for Advanced Study, The Norwegian Academy of Science and Letters

E-mail: hagen@shs.no* The Centre invites scholars to participate in focused research groups.

 

3. A San Marinoi Egyetem pályázatot írt ki történelem szakos posztgraduális képzésre az 1999-2001. közöttti idõszakra, 28 évnél nem idõsebb, angol, francia és német nyelvismerettel rendelkezõ kutatók számára.

A pályázatok beadási határideje: 1999. január 15.

A pályázat részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható a B-Közép Irodában.

 

4. A drezdai Technische Universität a Herbert Quandt-díjra írt ki pályázatot, melyre a "Systemtransformation: Von der Planwirtschaft in die Marktwirtschaft" címû témában lehet gazdasági, politikai, történeti, jogi vagy más megközelítésû munkákkal jelentkezni. A kiírás az 1999 októberében megrendezendõ, hasonló címû konferencia jegyében született. A pályamûveket habilitációs dolgozat, disszertáció és diplomamunka kategóriában bírálják el.

A pályamunkák beérkezési határideje: 1999. április 30.

A pályázatok részletes kiírása megtalálható a http://www.tu-dresden.de/wiwi/for_prei.html címen, valamint a B-Közép Irodában.


 

Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

 

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

Határidõ Meghirdetõ A pályázat célja, címe Megjelenés helye
1998. dec. 31. IFHERD Al. Oktatási, kutatási illetve fejlesztési célú projektumok támogatása SANSZ 1998/10. 17. o.
Kurír 104.
1998. dec. 31. Soros Al. Diáktanácsadó központok támogatása Pfigyelõ 1998/10. 7. o.
Kurír 100.
       
1999. jan. 15. San Marinoi Egyetem Történész posztgraduális ösztöndíj Kurír 105.
1999. jan. 15. CEEPUS Intézményi hálózatok létrehozása Kurír 103.
1999. jan. 20. HBO Forgatókönyvírói pályázat Kurír 104.
1999. jan. 20. OM Könyvtárfejlesztési pályázat Kurír 104.
1999. jan. 29. AMFK Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj Kurír 100.
1999. jan. 29. Soros Al. Kulturális folyóiratok támogatása Kurír 103.
1999. jan. 31. Soros Al. 3-9 hónapos külföldi kutatási ösztöndíj Kurír 103.
1999. jan. 31. Soros Al. Leuveni kutatási és posztgraduális ösztöndíj Kurír 103.
1999. jan. 31. Soros Al. MA-program és 3-6 hónapos doktori kutatások Leicesterben Kurír 103.
1999. jan. 31. Soros Al. 3-9 hónapos külföldi kutatási ösztöndíj Kurír 103.
       
1999. febr. 1. Mobilitás Ifj.Szolg. Fiatalok Európáért Program Kurír 100.
1999. febr. 15. Deutscher Bundestag A német parlamenti rendszer tanulmányozása Kurír 103.
1999. febr. 28. Soros Al. Felsõoktatási együttmûködési és programinnov. pályázat Pfigyelõ 1998/10. 7-8. o.
Kurír 100.
       
1999. márc. 1. Soros Al. Bolognai posztgraduális kutatások Kurír 103.
1999. márc. 1. Magyar Országgyûlés Magyarország és az Európai Unió, Mo. és a NATO Kurír 104.
1999. márc. 12. Osztrák-Magyar Akció Al. Ausztriai részképzések Kurír 100.
1999. márc. 31. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj az Edinburghi Egyetemen Kurír 104.
1999. márc. 31. Slavic Research Center Szlavisztikai tanulmányok Hokkaidoban Kurír 104.
       
1999. máj. 1. Mobilitás Ifj.Szolg. Fiatalok Európáért Program Kurír 100.
       
1999. jún. 30. Soros Al. Kulturális folyóiratok támogatása Kurír 103.
       
folyamatos OKTK Kutatási támogatás Pfigyelõ 1998/10. 18-19.
Kurír 90.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Illyés Alapítvány A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrzése Kurír 92.
folyamatos Magyar Fordítóház Magyar nyelvû mûvek lefordítása SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.
folyamatos Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 84.
folyamatos Soros Al. Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.