Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

101. szám - 1998. október 13.


Üdvözöljük a Kari Kurír 101. számának minden olvasóját!

Információk


1. 1998. október 15-én tanítványai és kollégái köszöntötték Szádeczky-Kardoss Samu professzort 80. születésnapja alkalmából a Kari Tanácsteremben. Elsõként a Szádeczky-Kardoss professzor egykori tanszékét jelenleg vezetõ Tar Ibolya emlékezett meg egykori tanára nagyívû tudósi és oktatói pályájáról. A rektori vezetés képviseletében Kenesei István tudományos rektorhelyettes, a Kar nevében Balázs Mihály dékán, tanítványai közül Kristó Gyula akadémikus, az Ókortudományi Tanszék részérõl Wojtilla Gyula tanszékvezetõ köszöntötte a professzort. Az ünnepségen nyújtották át Szádeczky professzornak a tiszteletére készített emlékkötetet.


2. A Felsõoktatási Szakszervezet kari választásain a következõ eredmények születtek:

A szavazáson részt vett:

89 fõ
Érvényes szavazat: 87 fõ

Az új kari vezetõség a következõ:

Kissné Novák Éva 86 szavazat
Kacziba Ágnes 86
Serfõzõ Zoltán 87
Szabó Ágnes 87
Varga Jenõné 87

Az egyetemi vezetõségben a következõ személyek képviselik karunkat:

Kacziba Ágnes 86
Kelemen Éva 87
Németh Miklós 87
Németh Jenõ 85
Sík Péter 86
Szabó Éva 87
Szigetiné Galántai Erzsébet 86

3. A kar biztonságának javítása érdekében hevederzárakat szereltettünk több tanterem ajtajára. Kérjük, hogy a felsorolt tantermeket minden oktató két kulccsal (a régivel és a hevederzárassal egyaránt) zárja be! A kulcsok aláírás ellenében a következõ helyen lesznek felvehetõk:

Egyúttal felhívjuk a kollégák figyelmét arra, hogy a termekért és azok felszereléséért minden esetben azt az oktatót terheli anyagi és erkölcsi felelõsség, aki a kulcsot aláírás ellenében felveszi. Ha óra után bármely oktató nem adja le a kulcsot, csupán átadja azt a következõ oktatónak, netán hallgatónak, azzal viszont a felelõsséget nem adja át.


4. A Csongrád Megyei Közgyûlés
helytörténeti és néprajzi tevékenységének elismeréseként Csongrád Megye 1998. évi Alkotói Díját Juhász Antalnak, a Néprajz Tanszék tanárának ítélte oda.


5.
Az ezévben megújuló Közalkalmazotti Tanács tagjainak megválasztására 1998. november 17-19. között kerül sor a JATÉ-n. Jelölteket az Egyetemen mûködõ szakszervezetek állíthatnak, valamint bármely egyetemi alkalmazott is, legalább 50 fõ támogatásával. A jelöltállítás határideje: 1998. október 26. A jelölõlistát Dombi Andrásnak kell eljuttatni a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékre a Dóm tér 7. épület II. emeletére.


6. Szabó József,
a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára részt vett A bajor-osztrák dialektológia 7. konferenciáján, amelyet 1998.szeptember 23-25. között Regensburgban rendeztek, és "A magyar nyelvjárásszigetek vizsgálatának néhány tanulsága" címmel elõadást tartott.


7.
Felhívjuk a kollégák szíves figyelmét, hogy az õszi szünet ideje: 1998. október 22-23. Október 19-21. (hétfõ-kedd-szerda) tehát oktatási napok.


Helyesbítõ közlemény

A közelmúltban két kollégánk, Fejér Ádám és Szalma Natália szerkesztésében egy olyan kötet látott napvilágot "A szabadulás esélyei a libertínusok fogságából" címmel a Szegedi Bölcsészfüzetek sorozatban (szerk. Albert Sándor, Fejér Ádám, Zsélyi Ferenc), melynek címlapja hátsó oldalán kiadóként az egyetem Bölcsészettudományi Kara van föltüntetve. Ezúton tájékoztatom a kar nyilvánosságát, hogy az említett jelzés téves.

A kötet nem kari kiadvány.

Berta Árpád

tudományos dékánhelyettes


PhD-hírek

1. Dékány András "A «megenyhült» Sorbonne: (Francia Descartes-kommentárok a 20. században)" címû PhD-értekezésének nyilvános vitájára 1998. október 20-án, kedden du. 14 órától kerül sor a KLTE BTK Filozófiai Intézetének (Debrecen, Egyetem tér 1.) Könyvtárában. Az érdeklõdõket szeretettel várják.

2. 1998. október 16-án (péntek) 15oo órai kezdettel kerül sor dr. Géczi János: Fejezetek a rózsa kultúrtörténetébõl címû PhD-értekezésének megvédésére. A védés helye: a Kari Tanácsterem.

3. A BTK Doktori Tanácsa 1998. október 21-én (szerdán) 1500 órai kezdettel a JATE BTK Kari Tanácstermében (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet) ülést tart.

Napirendi pontok:

1. Aktuális személyi kérdések:

- Doktori eljárás indítása:

Irodalomtudomány:

a) Balogh Edit

b) Nagy József

- Javaslat bíráló bizottság összeállítására:

Irodalomtudomány:

a) Domokos Johanna

b) Milbacher Róbert

c) Szabó Gábor

- Javaslat doktori fokozat honosítására:

Elméleti nyelvészet:

Polgárdi Krisztina.

2. Az orosz leíró nyelvészet címû programpályázat véleményezése.

3. A PhD-hallgatók tandíjával, illetve költségtérítésével kapcsolatos kérdések.

4. Egyéb.


Pályázatok

1. Fel szeretnénk hívni a figyelmet a Magyar Ösztöndíj Bizottság által közzé tett államközi szerzõdéses ösztöndíjak beadási határidejére.

Egyes országok kivételével a tanulmányutakra szóló pályázatokat 1998. október 31-ig kell elküldeni a MÖB Iroda címére (1884 Budapest, Pf. 1.), míg a nyári egyetemekre szóló ösztöndíjkérelmeket 1998. október 20-ig a B-Közép Irodába kell eljuttatni, majd az egyetemrõl rangsorolva mennek tovább a pályázatok.

2. A Soros Alapítvány Felsõoktatási együttmûködési és programinnovációs pályázatot (FEPP) írt ki. A program célja a bölcsészet- és társadalomtudomány területén komplex, az oktatási és kutatási alapegységek széleskörû és szoros együttmûködésén alapuló, tartalmukat és módszerüket tekintve pedig innovatív képzési programok kialakulásának támogatása. Az Alapítvány hozzá kíván járulni a "keresztirányú" dialógushoz az azonos tudományterületeken tevékenykedõ hazai és külföldi oktatók és kutatók között, közelítve ezzel a hazai felsõoktatás színvonalát a nemzetközi normákhoz. Ezért olyan, több partner együttmûködésén alapuló programok segítését határozta el, amelyek tartalmukban és módszereikben korszerûek, de a hagyományos szervezeti keretek között jelenleg nehezen találnának támogatót.

Pályázatokat a hazai felsõoktatási intézmények oktatási egységeitõl, tehát tanszékektõl, tanszékcsoportoktól, oktatási intézetektõl várják. A pályázatot egy tanszéknek, tanszékcsoportnak vagy oktatási intézetnek mint fõpályázónak kell benyújtania oly módon, hogy legalább még egy (de lehetõleg több) hazai vagy külföldi oktatási vagy kutatási intézmény hasonló egységével partnerkapcsolatot létesít. A partner-sejtek származhatnak a fõpályázó, illetõleg más partner-sejtek azonos felsõoktatási intézményeibõl (egyetemérõl, fõiskolájáról) is, amennyiben a fõpályázót, illetve a partnereket szervezeti struktúrájuk nem kapcsolja már eleve közvetlenül össze. A pályázat szempontjából nem tekinthetõ tehát valódi (most létesülõ) partnerkapcsolatnak pl. egy tanszékcsoport és a benne közvetlenül mûködõ tanszék együttmûködése. Ugyanakkor csupán a fõpályázónak kell oktatási egységnek lennie; a partner lehet kutatóhely, például egy akadémiai kutatóintézet megfelelõ kutatócsoportja is. A program koordinálását a fõpályázónak kell vállalnia és felsõoktatási intézményének vezetõjétõl (dékán vagy rektor) befogadó nyilatkozatot kell beszereznie. Ha a programban külföldi partner is szerepel, elegendõ a külföldi tanszékvezetõ/kutatásvezetõ nyilatkozata.

A pályázati elemek a következõk:

a) Hazai oktatás: kurzusok, elõadások, tutoriális foglalkozások díjazása

b) Külföldi szaktekintélyek meghívása kurzusok, elõadások tartására, valamint bel- és külföldi oktatói cserék

c) Jegyzet, tankönyv, szöveggyûjtemény, egyéb oktatási segédanyag írása és kiadása, tudományos publikációk, könyvkiadás

c.1) Oktatási anyagok írása, kiadása

c.2) Külföldi tudományos publikáció

c.3) Könyvkiadás:

d) Belföldi és külföldi tanulmányutak, szakmai továbbképzések (max. 3 hónapos)

e) Részvétel belföldi és külföldi konferenciákon

f) Külföldi hallgatói csereprogramok

g) Infrastruktúra-fejlesztés, beszerzés

h) Egyéb

Pályázati határidõ: 1999. február 28. (postabélyegzõ kelte)

A pályázat részletes kiírása megtalálható a www.soros.hu címen, illetve ûrlappal együtt a B-Közép Irodában.


3.
A magyar-argentin tudományos egyûttmûködésre kiírt pályázat ûrlapjai megtalálhatók a B-Közép Irodában.


4.
Ezúton hívjuk fel azoknak a tanszékeknek a figyelmét, akik Socrates/Erasmus pályázatot terveznek a 1999-2000. tanévre külföldi tanszékekkel, hogy a bilaterális szerzõdések egyeztetett és aláírt tervtáblázatait mielõbb adják le Balogné Molnár Gabriellának a Külügyi Osztályra vagy Zilahi Tibornak a B-Közép Irodába!


5.
A Fulbright Commission pályázatot írt ki a 2000/2001. tanévre amerikai vendégoktatók magyarországi meghívásának a támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1998. november 9.

A pályázat részletes kiírása ûrlappal együtt megtalálható a B-Közép Irodában.


A következõ szám 1998. október 27-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata


Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1998. okt. 16. Soros Al. Oxfordi ösztöndíjak Pfigyelõ 1998/10. 3. o.
Kurír 99, 100.
1998. okt. 16. Soros Al. Magyar történeti személyiségek biográfiája Kurír 99.
1998. okt. 19. Soros Al. Belföldi kutatói ösztöndíj Kurír 99.
1998. okt. 20. Erdélytörténeti Alapítvány Erdély és az erdélyi irodalom története Kurír 96.
1998. okt. 30. AMFK Kiemelkedõ PhD-dolgozatok kiadása Kurír 100.
1998. okt. 30. Eu. Összehasonlító Kisebbségkutató Közalapítvány A kisebbségek jelene és jövõje Európában SANSZ 1998/6-7. 41. o.
Kurír 97.
1998. okt. 30. Soros Al. Oktatásügyi vezetés fejlesztése Pfigyelõ 1998/10. 4. o.
Kurír 100.
1998. okt. 31. MÖB Államközi szerzõdéses tanulmányutak Kurír 99.
1998. nov. 2. Soros Al. Papír alapú dokumentumok restaurálása Pfigyelõ 1998/10. 4. o.
Kurír 100.
1998. nov. 5. Soros Al. Egyhónapos cambridge-i ösztöndíj Pfigyelõ 1998/10. 4. o.
Kurír 100.
1998. nov. 9. Fulbright Commission Amerikai oktatók magyarországi meghívása Kurír 101.
1998. nov. 13. Osztrák-Magyar Akció Al. Ausztriai részképzések Kurír 100.
1998. nov. 30. OFMB Magyar-argentin tud. együttmûködés Pfigyelõ 1998/10. 19. o.
Kurír 100.
1998. dec. 4. Soros Al. 3-12 hónapos oxfordi ösztöndíj Pfigyelõ 1998/10. 6. o.
Kurír 100.
1998. dec. 10. Soros Al. Kiegészítõ ösztöndíj külföldi PhD- és másoddipl. képzéshez Pfigyelõ 1998/10. 6. o.
Kurír 100.
1998. dec. 31. Soros Al. Diáktanácsadó központok támogatása Pfigyelõ 1998/10. 7. o.
Kurír 100.
       
1999. jan. 29. AMFK Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj Kurír 100.
1999. febr. 1. Mobilitás Ifj.Szolg. Fiatalok Európáért Program Kurír 100.
1999. febr. 28. Soros Al. Felsõoktatási együttmûködési és programinnov. pályázat Pfigyelõ 1998/10. 7-8. o.
Kurír 100.
1999. márc. 12. Osztrák-Magyar Akció Al. Ausztriai részképzések Kurír 100.
1999. máj. 1. Mobilitás Ifj.Szolg. Fiatalok Európáért Program Kurír 100.
       
folyamatos OKTK Kutatási támogatás Pfigyelõ 1998/10. 18-19.
Kurír 90.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Illyés Alapítvány A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrzése Kurír 92.
folyamatos Magyar Fordítóház Magyar nyelvû mûvek lefordítása SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.
folyamatos Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 84.
folyamatos Soros Al. Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.