Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

87. szám - 1997. november 17.




Információk

1. A Kari Tanács 1997. november 6-i ülésén a következõ határozatok születtek:

- egyhangúlag elfogadta Soós Katalin egyetemi tanár nyugdíjazás miatti felmentését;

- jóváhagyta a BTK-n az oktatói véleményezés beindítását kísérleti jelleggel;

- állást foglalt az adjunktusi kinevezési követelményekkel kapcsolatban. Eszerint:

- A kérdés végsõ rendezéséhez nélkülözhetetlen a teljes egyetemi minõsítési és elõlépési struktúra megvizsgálása;

- Átmeneti megoldásként a következõ határozatot hozta: "Egyetemi adjunktussá az nevezhetõ ki, aki a Felsõoktatási Törvény 14. (1) bekezdésén túl - igazoltan elismert alkotó, kutató vagy kiemelkedõ szakmai gyakorlati tevékenységgel rendelkezik, alkalmas a hallgatók tanulmányi és tudományos munkájának irányítására, illetve a tanszékvezetõ által meghatározott területeken a tanársegédek és a doktori képzésben résztvevõk oktatómunkájának támogatására."

2. Felhívjuk a figyelmet az 1997. költségvetési év zárásával kapcsolatban néhány határidõre, amelyek után a Pénzügyi Osztály elszámolásokat nem fogad el.

1997. dec. 5. - Megbízási díjakra kifizetésére szóló szerzõdések beküldése

1997. dec. 10. - Útielõleg kérése belföldi kiküldetésre

- Elõleg külföldi kiküldetésre és külföldi vendégek fogadására valutában

1997. dec. 12. - Eseti készpénz elõleggel való elszámolás

- Átutalásos vásárlás számláinak beküldése

1997. dec. 17. - Útielõleggel történõ elszámolás

- Elõleg külföldi kiküldetésre és külföldi vendégek fogadására forintban

- Külföldi kiküldetés és külföldi vendégek fogadásának elszámolása

- Üzemanyag elõleggel történõ elszámolás

- Elõleg külföldi kiküldetésre és külföldi vendégek fogadására valutában

- Kiskassza elõleggel való elszámolás

1998. jan. 13. - Az 1997. évben kifizetésre nem került, de az azt terhelõ, visszamaradt kötelezettségvállalások jelentése (szerzõdésekkel lefedett vállalások)

3. 1997. november 14-én 13 órától rendezték meg az õszi diplomaosztót. Az ünnepség során 96 diploma kiosztására került sor.

4. A korábbiakhoz képest korlátozott szolgáltási körrel üzemel ezentúl a kar mars szervere. Ez azt jelenti, hogy a szerver http és a ftp elérése csak Szegedrõl lesz ezentúl lehetséges, míg kifelé változatlanul csak a http lesz használható. Mindez nem érinti a levelezést, valamint az anonymous ftp szolgáltatást (így a pályázati kiírások és ûrlapok elérését).

5. Értesítjük a kollégákat, hogy az átalakítás során felújított termekben használt csiptetõs mikrofonokba a gazdaságosabb üzemeltetés céljából akkumulátorokat vásároltunk, melyek lemerülés esetén feltölthetõk. Sajnos az Auditórium Maximumban a telep néhány napi mûködés után eltûnt, illetve egyszer használatos elemre cserélõdött ki. Kérjük, hogy amennyiben a használat közben a mikrofon elhalkul, ne dobják ki a telepet, mert az feltölthetõ. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy aki a mikrofont használni kívánja, pótelemet vigyen magával!

6. A JATE Egyetemi Tanácsa 9/1997-1998. számú határozatával elfogadta a JATE számítógépes infrastruktúra szabályzatát melynek a teljes szövege megtalálható a JATE Értesítõ 194. számának 1957. oldalán.

7. 1997. november 28-án egyetemünk ünnepséget rendez József Attila halálának 60. évfordulója alkalmából. A megemlékezés elõadója Szigeti Lajos Sándor egyetemi tanár.
Az ünnepségre az egyetem minden dolgozóját szeretettel várják.




Személyi hírek

1. Dr. J. Nagy László tanszékvezetõ egyetemi tanár 1997. október 30-31-én részt vett Rómában a Société Internationale des Historiens de la Mediterranée (SIHMED) alapító ülésén, ahol az Igazgató Tanács tagjává választották. A Társaság, amelynek létrehozásában J. Nagy László a kezdetektõl (1996 január) részt vesz, 30 ország több száz történészét tömöríti, akik a Mediterráneumnak az ókortól napjainkig tartó történetével foglalkoznak.

2. A Karon 1997. november 17-tõl december 31-ig próbajelleggel Büte Zsolt látja el a szoftverfelelõsi funkciót. Feladata lesz a kari PC Labor meghosszabbított nyitva tartásának biztosítása; a karon elõforduló szoftverek, számítógépek, illetve azok alkatrészeinek meghibásodásának megvizsgálása. Kérjük, hogy programok installálásával, valamint számítógépek rendellenes mûködésével kapcsolatban, vírusgyanú esetén õt keressék! Büte Zsolt helye: PC Labor (földszint, biológus folyosó), telefonszáma: 4378.




Konferenciák, rendezvények

1. A Budapesten akkreditált 11 latin-amerikai nagykövet díjat alapított Latin-amerikai Tudományos Díj néven, amelyet minden évben a legjobb latin-amerikai témájú diákdolgozatnak ítélnek oda. A díjat ebben az évben Dalnoki Tibor és Nagy Marcel kapta meg. A díj és más jutalmak átadására a 11 nagykövet, valamint egyetemünk rektora jelenlétében 1997. november 20-án délelõtt 11 órától kerül sor az egyetem aulájában.

2. 1997. november 10-én a magyarországi TEMPUS, ERASMUS és CEEPUS-irodák vezetõi megbeszélést tartottak a három nemzetközi együttmûködési pályázat céljairól és helyzetérõl. Karunkon az Erasmus programban részt kíván venni a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék (Angers, Strasbourg, Párizs), az Angol-Amerikai Intézet (Hull, Göttingen), a Néprajz Tanszék (Turku, Turkui Svéd Akadémia), valamint a Pedagógia-Pszichológiai Intézet (Amsterdam). A pályázat beadási határideje 1997. november 15-ödikével lejárt, új pályázat beadására egy év múlva nyílik lehetõség. Így kellõ idõ áll rendelkezésre a külföldi partnerekkel történõ kapcsolatfelvételre és egyeztetésre.

3. 1997. november 14-15. között került megrendezésre a Szláv Intézet szervezésében az "Ötvenéves a szegedi szlavisztika" címû nemzetközi konferencia.

4. A Magyar Irodalmi Tanszékek vendégeként a 20. századi magyar irodalom tárgykörébõl karunkon tartott elõadást Németh G. Béla akadémikus.

5. 1997. november 14-én a külföldi lektori és vendégtanári álláslehetõségekrõl tartott elõadást karunkon Tverdota György, a Hungarológiai Intézet igazgatója. A tájékoztatón elhangzott, hogy a betölthetõ lektori és vendégtanári álláshelyek meghirdetése folyamatban van, várhatóan december végén jelennek meg a Mûvelõdési Közlönyben.

6. A Régi Magyar Irodalmi Tanszék vendégeként Marcus Matthias professzor, a Hallei Egyetem tanára tartott elõadást két alkalommal. Elsõ elõadása "A misztika és a pietizmus elõzményei" címet viselte, míg a második alkalommal a vendég magáról a pietizmusról beszélt.

7. 1997. november 20-án, csütörtökön 5 órakor a kari tanácsteremben Nigelle de Bar (London, a JATE Anglisztika levelezõ PhD hallgatója) tart elõadást "Az európai heraldika és a magyar heraldika alapelemei" címmel.




PhD-hírek és diákköri hírek

1. A Kari Doktori Tanács 1997. október 31-iki ülésén a következõ határozatokat hozta:

a. Javasolja az Egyetemi Doktori Tanácsnak, hogy az alábbi személyek részére ítélje oda a Phd-fokozatot:

Drahota-Szabó Erzsébet

Ferincz István

Szoboszlai Ildikó

Novák György

Lukács István

Németh Jenõ

b. Hozzájárult Sipos Gábor és Szilágyi Ágnes doktori eljárásának megindításához.

c. Az egyetemi doktori szabályzat bölcsészkari melléklete számára összeállította a doktori szigorlatok fõ- és melléktárgyainak jegyzékét, és állást foglalt a nem-ösztöndíjas Phd-hallgatók tandíjáról.

2. Phd helyi nyelvvizsgát tesz:

- Zsigri Gyula 1997. november 12-én 10 órától dr. Szalamin Edit tanári szobájában.

- Kalmár Melinda 1997. november 20-án 10 órától dr. Szigeti Lajos Sándor tanári szobájában.

3. PhD-védések:

- Csernus Sándor: A középkori francia nyelvû történetírás és Magyarország (13-15. század) címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 14-én (péntek) 14,30 órai kezdettel került sor a VII. sz. tanteremben.

- Zsolnai Anikó: Összefüggések a szociális kompetencia egyes komponensei, a tanulási motívumok és az iskolai tudás között címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 14-én (péntek) 14,30 órakor kerül sor a XII. sz. tanteremben (Pedagógia Tanszék).

- Máté Éva: Szóképzéstani vizsgálatok a tagadó affixumos melléknevek körében címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 20-án 11 órakor kerül sor a Kari Tanácsterem-ben.

- Zsigri Gyula: Magyar mássalhangzószabályok címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 21-én (péntek) 11 órakor kerül sor a Kari Tanácsteremben.

- Lipócziné Csabai Sarolta: Tendenciák a magyar ifjúsági regényben a 80-as évektõl napjainkig címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 24-én (hétfõ) 10 órakor kerül sor a Kari Tanácsteremben.

- Nagyné Szabó Klára: O'Neill tragédiafelfogása a kortársi elméletek tükrében címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 26-án (szerda) 10 órai kezdettel kerül sor a XII. sz. tanteremben (Pedagógia Tanszék).

- Balázs L. Gábor: A szláv fõnévragozás történeti vizsgálatának metodológiai vonatkozásai címû Phd-értekezésének védésére 1997. november 26-án (szerda) 10 órai kezdettel kerül sor Szegedi Akadémiai Bizottság Székházának II. emeleti elõadótermében.

- Gyimesi Tímea: Változatok a betûre. A lehetséges megközelítése Michel Tournier mûveiben címû Phd-értekezésének védésére 1997. november 26-án (szerda) 11 órai kezdettel kerül sor a Kari Tanácsteremben.

- Maróti Egonné: A határozottság mint kifejezendõ tartalom és megnyilvánulási forma címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. november 27-én (csütörtök) 15,00 órai kezdettel a kari tanácsteremben kerül sor.

4. A Közép-Európa Egyetem (CEU) - ami egy nemzetközileg elismert posztgraduális oktatási intézmény - oktatási programterve megérkezett karunkra. Eszerint a CEU szakjai a következõk: Környezetvédelem, Középkori tanulmányok (PhD is), Közgazdaságtudomány, Nemzetközi kapcsolatok, Nemzetközi kereskedelmi jog (PhD is), Összehasonlító alkotmányjog (PhD is), Politikatudomány (PhD is), Szociológia (PhD is, Varsó székhellyel), Történelem (PhD is).

Emellett a következõ interdiszciplináris programok indulnak: Délkelet-európai tanulmányok, Emberi jogok, Tanulmányok a nemek szerepérõl, Nacionalizmus, Társadalomelmélet.

Doktori képzést támogató részképzések: Filozófia, Tanulmányok a nemek szerepérõl, Komplex adaptív rendszerek laboratórium, Nacionalizmus.

A kurzusokra jelentkezési határidõ: 1997. január 15.

A CEU részletes programjainak leírása, valamint az ugyancsak a CEU által meghirdetett 1998. évi nyári egyetem ismertetõje és jelentkezési ûrlapja megtalálható a B-Közép Irodában.

A nyári egyetemre történõ jelentkezési határidõ: 1998. febr. 1.




Pályázatok

1. A Soros Alapítvány a következõ pályázatot írta ki:

- Egyetemek és fõiskolák nyugat-európai illetve amerikai egyetemekkel létrehozott csereprogramjának támogatására

Pályázati határidõ: 1997. november 21.

- A tanárképzés fejlesztésének támogatására

Pályázati határidõ: 1997. november 30.

- Levéltári kutatás támogatása az Open Society Foundation archívumában (benne: a Szabad Európa Rádió archívuma, lengyel és orosz szamizdatok, stb.)

Pályázati határidõ: folyamatos, ûrlap nem kell hozzá.

A pályázatok részletes kiírása megtalálható a SANSZ 1997/11. számában, valamint a
B-Közép Irodában. Pályázati ûrlapok, valamint részletes kiírás az Egyetemi Könyvtárban Ficzkó Ildikótól kérhetõ.

2. A MTA pályázatot írt ki alapkutatások támogatására.

Pályázati határidõ: 1997. november 21.

A pályázatok részletes kiírása és a pályázati ûrlap elérhetõ a B-Közép Irodában, valamint ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/akp címen.

3. A Civic Education Project (CEP) által az oktatás, gazdaságtudomány, történelem, jog, politikatudomány, nemzetközi kapcsolatok, szociológia területén meghirdetett együttmûködési program részletes leírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 202. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

4. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium pályázatot hirdet a felsõoktatási intézmények könyvtárainak támogatására a hallgatók és oktatók szakirodalommal (hagyományos formában vagy elektronikus hordozón megjelenõ szakkönyvekkel, folyóiratokkal) történõ jobb ellátása érdekében. A pályázat céljára 1998-ban elõreláthatólag 150 millió Ft áll rendelkezésre.

A pályázatok beadási határideje: 1998. január 2.

A pályázatok részletes kiírása és a pályázati ûrlap elérhetõ a B-Közép Irodában, valamint ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/konyvtar címen.

5. A Német Szövetségi Köztársaság parlamentje az 1998/199. tanévre is tanulmányi ösztöndíjpályázatot írt ki "Praktikanten-Programm in Zusammenarbeit mit der Universität Bonn" címmel.

Pályázati határidõ: 1998. január 10.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában.

6. A The Institute for Advanced Studies in the Humanities /Edinburghi Egyetem/ ismertetõje, valamint az intézet által meghirdetett Mellon-ösztöndíjak kiírása és pályázati ûrlapja megtalálható a B-Közép Irodában.

Pályázati határidõ: 1998. március 31.

7. A Nederland Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences /Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences, Amsterdam / ismertetõje, valamint az intézet által meghirdetett Mellon-ösztöndíjak kiírása és pályázati ûrlapja megtalálható a B-Közép Irodában.

Pályázati határidõ: 1998. február 1 és május 1.

8. A Gyakorlati Tudásért Alapítvány pályázatot írt ki Internet-hozzáférés támogatása érdekében fax-modemek és egyéb tartozékok beszerzésére. A csomag értéke 55.000 Ft, míg a pályázat jelentkezési díja mind intézmények, mind magánszemélyek részére 24.000 Ft.

A jelentkezés folyamatos, a jelentkezõk két hét után kapják meg a csomagot.

A pályázat részletes szövege megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/11. számának 12. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

9. A Smithsonian Institute kutatói ösztöndíjat írt ki különbözõ tudományterületek (benne: amerikai, modern, afrikai és ázsiai mûvészettörténet, az Egyesült Államok szociális és kultúrtörténete, tudomány- és technológiatörténet, népek élete) kutatói számára.

A pályázatok beadási határideje: 1998. január 15.

A pályázat részletes szövege megtalálható a Pályázati Tájékoztató 202. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

10. A VI. World Congress for Central and East European Studies (2000. júl. 29- aug. 3., Tampere) tájékoztatója megtalálható a B-Közép Irodában.

11. Az Almus Pater Kft. taneszköz-katalógusa megtalálható a B-Közép Irodában.

12. A Herman and Marianne Straniak Foundation filozófiai pályázatot írt ki " The Collision of Cultures? Opportunities and Limits of Intercultural Dialogue between Globalization and Cultural Identity" címmel. A fõ díj: 30.000 svájci frank.

A dolgozatok beadási határideje: 1998. március 31.

A pályázat kiírása és a Straniak Foundation prospektusa megtalálható a B-Közép Irodában.




A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu
E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.




Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens




Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

Határidő Meghirdető A pályázat célja, címe Megjelenés helye
1997. nov. 21. MTA Alapkutatások támogatása Kurír 87.
1997. nov. 21. Soros Al. Nyugat-európai egyetemi csereprogram SANSZ 1997/11. 30. o.;
Kurír 87.
1997. nov. 28. Magyar Közt. elnöke Az európai integráció, Magyarország és a NATO Kurír 85.
1997. nov. 30. Soros Al. Tanárképzés fejlesztése SANSZ 1997/11. 31. o. ;
Kurír 87.
1997. nov. 30. Indonéz Közt. Indonéziai ösztöndíj Pály. Tájékoztató 199.
Kurír 86.
1997. nov. 30. FKOSZ Az év kollégiuma SANSZ 1997/10. 17. o.
Kurír 85.
1997. nov. 30. Magyar Alkotóművészeti Közalap. A művészettörténet, a restaurálás és a zenetudomány támogatása SANSZ 1997/10. 23. o.
Kurír 85.
1997. nov. 30. Soros Al. Leicesteri program Kurír 86.
1997. dec. 1. MKM Tankönyvkiadási pályázat ftp://mars.arts.u-szeged.hu
Kurír 86.
1997. dec. 1. Svenska Institutet Svédországi ösztöndíjak Pály. Tájékoztató 200.
Kurír 86.
1997. dec. 1. Soros Al. ArtsLink ösztöndíj művészeknek és műv. menedzsereknek Pfigyelő 1997/9. 4. o.
Kurír 83.
1997. dec. 5. Soros Al. Oxfordi program Kurír 86.
1997. dec. 5. Soros Al. Yorki program Kurír 86.
1997. jan. 10. Bundestag, Bonn Praktikanten-Programm Kurír 87.
1998. jan. 15. CEEPUS Egyetemi hálózat létrehozása ftp://mars.arts.u-szeged.hu
Kurír 84.
1998. jan. 15. Smithsonian Institute Kutatói ösztöndíj Pály. Tájékoztató 202.;
Kurír 87.
1998. jan. 30. MKM Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj SANSZ 1997/10. 17. o.
Kurír 84.
1998. jan. 31. Soros Al. Általános program Kurír 86.
1998. jan. 31. Soros Al. Leuveni program Kurír 86.
1998. jan. 31. Soros Al. Leicesteri program Kurír 86.
1998. jan. 31. DUE Országos diákújságíró és diákrádiós pályázat SANSZ 1997/10. 32. o.
Pfigyelő 1997/9. 16. o.;
Kurír 83.
1998. jan. 31. Magyar Nemzeti Múzeum, Honism. Szöv. Helytörténeti pályázat SANSZ 1997/10. 39. o.
Kurír 85.
1998. febr. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. febr. 1. NIAS -/Amsterdam/ Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 87.
1998. márc. 1. Soros Al. Bolognai program Kurír 86.
1998. márc. 4. American School of Classical Studies Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 86.
1998. márc. 31. Edinburgh Univ. Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 87.
1998. márc. 31. Straniak Philosophy Found. The Collision of Cultures? Kurír 87.
1998. ápr. 1. Warburg Institute (London) Mellon kutatói ösztöndíj http://www.sas.ac.uk/warburg
Kurír 86.
1998. ápr. 15. Albright Institute of Archaeological Research /Jeruzsálem/ Mellon kutatói ösztöndíj Pály. Tájékoztató 199.
Kurír 86.
1998. máj. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. máj. 1. NIAS -/Amsterdam/ Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 87.
1998. jún. 15. CEEPUS Hallgatói és oktatói mobilitás ftp://mars.arts.u-szeged.hu
Kurír 84.
1998. júl. 15. Lelio Basso International Foundation A demokratikus és szocialista társadalom XXI. századi megvalósulása Pály. Tájékoztató 200.
Kurír 86.
1998. okt. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
folyamatos OKTK Kutatási támogatás Kurír 78.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 84.