Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

86. szám - 1997. október 27.

Információk

1. A BTK Egyetemi Tanárok Tanácsa 1997. október 9-ediki ülésén:

- a képesítési követelményekkel kapcsolatban a Tanács a kétszakos tanárképzés mellett foglalt állást, oly módon, hogy bármely képzési formában elnyert egyetemi diploma azonos mennyiségû és minõségû kurzus elvégzésével legyen elérhetõ (egyszakos vagy kétszakos tanári diploma, speciális képzés, bölcsész diploma, stb.);

- tájékoztatást hallgatott meg a kutatásnyilvántartási rendszer adaptálásának lehetõségérõl a társadalomtudományi diszciplinákat illetõen;

- elõterjesztést fogadott el az adjunktusi fokozat megszerzésének követelményeirõl (az elõterjesztés szövege elolvasható a ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/misc/adjkov.html címen).

2. A Magyar Közlöny 1997/80. számában megjelent a Kormány 156/1997. (IX. 19.) Korm. rendelete a posztdoktorként való alkalmazásról és a Bolyai János Kutatási ösztöndíjról. Eszerint: posztdoktorként foglalkoztatható az a fiatal kutató, aki a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 119. -ának (1) bekezdése szerinti doktori (PhD) vagy mesteri (DLA), illetve azzal egyenértékû tudományos fokozattal rendelkezik, és kevesebb, mint nyolc évet töltött teljes munkaidejû kutatói-oktatói-fejlesztõi munkakörben.

A posztdoktori alkalmazást segítõ Bolyai János Kutatói ösztöndíjra pályázhat minden, a 40. életévét még be nem töltött, tudományos fokozattal rendelkezõ avagy tudományos kutatásra képességeit - a pályázati kiírás feltételeinek megfelelõen - bizonyított személy.

A Közlöny szövege megtekinthetõ a B-Közép Irodában. Amint a Bolyai-ösztöndíjról részletes információkkal rendelkezünk, azokat közzé fogjuk tenni a Kurírban.

3. Szomorúan tapasztaljuk, hogy az Auditórium Maximum ajtaját egyes oktatók nem zárják be óráik után. Igy olyan csoportok is bejuthatnak a nyitva hagyott terembe, akik nem oda kaptak engedélyt rendezvényeik megtartására. Elõfordult, hogy hasonló ok miatt óra maradt el. Továbbra is kérjük minden érintett kolléga segítségét, hogy zárják be a termet, és ezzel is óvják a terem felszerelésének épségét. Szûkös költségvetése miatt a Dékáni Hivatal a rongálásokat saját erõbõl pótolni nem tudja, a keretek csupán a mûködtetésre elegendõk.

Hasonló problémák merültek fel a II. sz. teremmel kapcsolatban is. A tanév kezdete óta három mikrofon eltûnt, egyet annak rendje és módja szerint adekvát szerszámmal szereltek ki. A mikrofonokat a tolvaj nem tudja használni, mivel azonban hasonló hazai gyármány nem létezik, így csak a szállító cégtõl, közvetlenül Belgiumból lehet az eltûnt mikrofonokat pótolni. A Kar ezért meg fogja elõlegezni a beszerzési költségeit, majd az érintett tanszékekre a heti tartott órák arányában rá fogja azt terhelni. A hasonló problémák elkerülése és a termek mûködtethetõségének fenntartása érdekében kérjük szíves együttmûködésüket!

4. A tanártovábbképzés eddigi adatait tekintve a legnagyobb érdeklõdés és jelentkezés a diplomát adó képzések iránt nyilvánult meg. Ennek megfelelõen - kellõ jelentkezés hiányában - nem indult tanúsítvánnyal vagy bizonyítvánnyal záruló kurzus. Jelentkezési adatok:

- Magyar kiegészítõ: 31 jelentkezõ

- Angol kiegészítõ: 14 jelentkezõ

- Történelem kiegészítõ: 7 jelentkezõ

- Pedagógia szak: 7 jelentkezõ

- Kommunikáció szak: 7 jelentkezõ (nem indul)

- Német szak: 2 jelentkezõ

- Könyvtári informatikus: 2 jelentkezõ

- Könyvtár szak: 1 jelentkezõ

A kurzusok általában hétvégéken (péntek-szombati napokon) zajlanak, illetve egyes képzések esetében a jelentkezõk a nappali tagozatos órákon vesznek részt.

5. Telefonszám-változások:

- az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék (Fried István szobája) telefonszáma a korábbi 3129-rõl 5997-re változott;

- a Pszichológia Tanszék száma a korábbi 3220-ról 5982-re változott;

- sürgõs mûszakihiba-bejelentés esetére: a Központi Mûhely mûhelyfõnökének (Falkenheim István) telefonszáma 5975-re változott;



Személyi hírek

1. Athénban tartott konferenciáján a European Association for the Research on Learning and Instruction a társaság vezetõségének tagjává választotta dr. Csapó Benõ egyetemi tanárt, a Neveléstudományi Tanszék vezetõjét.



Konferenciák, rendezvények

1. 1997. november 10-én az Erasmus, Tempus és Ceepus programokról tartanak tájékoztatót a budapesti irodák munkatársai a JATE Kistanácstermében. A részletes programot a késõbbiekben teszik közzé.

2. A "Kultúra-nevelés, oktatás-környezet" címû konferencia (Budapest, 1997. december 5-6.) ismertetõje és jelentkezési lapja megtalálható a B-Közép Irodában.

Jelentkezés határidõ: 1997. november 4.

3. A Hong Kong Baptist University által szervezett "East-West Communication: Challenges for the new Century" konferencia (Hongkong, 1997. november 17-19.) ismertetõje és jelentkezési lapja megtalálható a B-Közép Irodában.



PhD-hírek és diákköri hírek

1. Kiss Attila Phd-nyelvvizsgájára 1997. október 29-én 9 órától Gyimesi Tímea tanári szobájában kerül sor.

2. Dr. Grüll Tibor: "Irodalmi élet és könyvgyûjtés a XVI. században Sopronban" címû Phd-értekezésének megvédésére 1997. október 30-án 13,00 órakor kerül sor a JATE BTK Kari Tanácstermében.

3. Dr. Vargáné dr. Drewnowska Ewa: "Zur Anwendung eines textlinguistischen Instrumentariums im Aufsatzunterricht mit Germanistikstudenten" címû PhD-értekezésének megvédésére 1997. november 10-én 14,00 órakor kerül sor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházának I. emeleti elõadótermében.

4. Az "Instituto di Studi Europei" "Alcide de Gasperi" 1997-1998. évi posztgraduális képzési programjainak kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 200. számában, valamint a B-Közép Irodában.

A programokra a jelentkezés határideje: 1997. október 31, az intézet címén.



Pályázatok

1. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium pályázatot hirdetett a felsõoktatásban használatos tankönyvek és szakkönyvek, valamint elektronikus lehetõségek kiadásának támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. december 1.

A pályázatok részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható a ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/tankonyv/1998 címen, valamint a B-Közép Irodában.

2. A Svenska Institutet svédországi kutatásokra és tanulmányokra írt ki pályázatot az 1998 szeptemberétõl 1999 májusáig tartó idõszakra azzal a céllal, hogy a kifejezetten Svédországban tanulmányozható témákban nyújtson támogatást.

A pályázatok beadási határideje: 1997. december 1.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 200. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

3. A Soros Alapítvány az alábbi külföldi ösztöndíjprogramokat hirdette meg:

- Általános program: 3-9 hónapos kutatási ösztöndíj 10-12 fõ számára a humán és társadalomtudományok, valamint a természettudományok területén.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. január 31.

- 3 hónapos kutatási és 9 hónapos posztgraduális ösztöndíj a Leuveni Egyetemen.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. január 31.

- egyéves MA-program a Leicesteri Egyetemen

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. január 31.

- 6 hónapos doktorális kutatói ösztöndíj a Leicesteri Egyetemen

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. november 30. és 1998. január 31.

- 9 hónapos posztgraduális ösztöndíj az Oxfordi Egyetemen

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. december 5.

- 12 hónapos ösztöndíj a Yorki Egyetemen

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. december 5.

- 2 vagy 4 hónapos posztgraduális ösztöndíj a Bolognai Egyetemen

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. március 1.

- Undergraduate Exchange Program

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. december 31.

A pályázatok részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában.

4. Az Indonéz Köztársaság indonéziai ösztöndíjakra írt ki pályázatot, melynek célja az indonéz nyelv és kultúra elsajátításának támogatása az 1998/1999-edik tanévben.

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. november 30.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 199. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

5. A Mellon Foundation kelet-európai kutatók számára írt ki ösztöndíjakra pályázatot. A pályázat 13 nyugat-európai egyetemen illetve kutatási központban (Athén, Róma, Wolfenbuttel, Edinburgh, Párizs, Wassenaar, Isztambul, Ankara, Villa I Tatti, Jeruzsálem, Warburg, Berlin, Bécs) folyó kutatásokra szól a humán tudományok és az alkalmazott szociális kutatások területén.

A pályázat ismertetõje megtalálható a Pályázati Tájékoztató 199. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

6. Az Albright Institute of Archaeological Research Mellon kutatási ösztöndíjra hirdetett pályázatot Jeruzsálembe.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. április 15.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 199. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

7. A The American School of Classical Studies at Athens Mellon kutatási ösztöndíjra hirdetett pályázatot.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. március 4.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában.

8. A The Warburg Institute (London) Mellon kutatási ösztöndíjra hirdetett pályázatot.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. április 1.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a http://www.sas.ac.uk/warburg/ címen és a B-Közép Irodában.

9. A Lelio Basso International Foundation versenypályázatot írt ki a demokratikus és szocialista társadalom XXI. századi megvalósulásának lehetõségeit taglaló elméleti és gyakorlati írások számára. A fõdíj: 2 X 10.000$.

A pályázatok benyújtási határideje: 1998. július 15.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 200. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

10. A Mediaworld 1997 Taneszközmagazin, valamint a Medium 1997/1998 (Bemutató eszközök katalógusa) megtalálható a B-Közép Irodában.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu
E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens




Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

Határidő
Meghirdető
A pályázat célja, címe
Megjelenés helye
1997. okt. 28. Nagy Lajos Alap. Irodalmi pályázat Nagy Lajos szellemében SANSZ 1997/6-7. 27. o.;
Kurír 80.
1997. okt. 30. Soros Alap. Neves magyar személyiségek biográfiája SANSZ 1997/6-7. 29. o.;
Pfigyelő 1997/6. 5. o.;
Kurír 80.
1997. okt. 30. MTA Stratégiai kutatások Kurír 82.
1997. okt. 31. DAAD Magyar-német kutatócsere Pályázati Tájékoztató 198.;
Kurír 83.
1997. okt. 31. DAAD Németországi ösztöndíjak 1998-1999. SANSZ 1997/10. 34-36. o.
Pályázati Tájékoztató 198.;
Kurír 83.
1997. okt. 31. OTKA Utazási és publikációs pályázat Kurír 77.
1997. okt. 31. Marti Gy. Néptáncszöv. Néptáncantológia 1997 Pfigyelő1997/8.12. o.
Kurír 83.
1997. okt. 31. Soros Al. Dokumentumok restaurálása SANSZ 1997/10. 30-31. o.
Kurír 85.
1997. nov. 4. Soros Al. Kulturálismenedzsment-pályázat SANSZ 1997/10. 30-31. o.
Kurír 85.
1997. nov. 6. Soros Al. Zenei rendezvények támogatása SANSZ 1997/10. 30-31. o.;
Kurír 85.
1997. nov. 10. József Attila Alap. Laptámogatási pályázat SANSZ 1997/10. 17. o.;
Kurír 85.
1997. nov. 15. CEEPUS Hallgatói és oktatói mobilitás ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub
Kurír 84.
1997. nov. 15. Magyar Népművészetért Alap. Hagyományápolás, népdal- és néptáncgyűjtés Pfigyelő 1997/10. 14-15. o.;
Kurír 85.
1997. nov. 28. Magyar Közt. elnöke Az európai integráció, Magyarország és a NATO Kurír 85.
1997. nov. 30. Indonéz Közt. Indonéziai ösztöndíj Pály. Tájékoztató 199.;
Kurír 86.
1997. nov. 30. FKOSZ Az év kollégiuma SANSZ 1997/10. 17. o.;
Kurír 85.
1997. nov. 30. Magyar Alkotóművészeti Közalap. A művészettörténet, a restaurálás és a zenetudomány támogatása SANSZ 1997/10. 23. o.;
Kurír 85.
1997. nov. 30. Soros Al. Leicesteri program Kurír 86.
1997. dec. 1. MKM Tankönyvkiadási pályázat ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub;
Kurír 86.
1997. dec. 1. Svenska Institutet Svédországi ösztöndíjak Pály. Tájékoztató 200.;
Kurír 86.
1997. dec. 1. Soros Al. ArtsLink ösztöndíj művészeknek és műv. menedzsereknek Pfigyelő 1997/9. 4. o.;
Kurír 83.
1997. dec. 5. Soros Al. Oxfordi program Kurír 86.
1997. dec. 5. Soros Al. Yorki program Kurír 86.
1998. jan. 15. CEEPUS Egyetemi hálózat létrehozása ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub
Kurír 84.
1998. jan. 30. MKM Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj SANSZ 1997/10. 17. o.;
Kurír 84.
1998. jan. 31. Soros Al. Általános program Kurír 86.
1998. jan. 31. Soros Al. Leuveni program Kurír 86.
1998. jan. 31. Soros Al. Leicesteri program Kurír 86.
1998. jan. 31. DUE Országos diákújságíró és diákrádiós pályázat SANSZ 1997/10. 32. o.;
Pfigyelő 1997/9. 16. o.;
Kurír 83.
1998. jan. 31. Magyar Nemzeti Múzeum, Honism. Szöv. Helytörténeti pályázat SANSZ 1997/10. 39. o.;
Kurír 85.
1998. febr. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.;
Kurír 85.
1998. márc. 1. Soros Al. Bolognai program Kurír 86.
1998. márc. 4. American School of Classical Studies Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 86.
1998. ápr. 1. Warburg Institute (London) Mellon kutatói ösztöndíj http://www.sas.ac.uk/warburg/
Kurír 86.
1998. ápr. 15. Albright Institute of Archaeological Research /Jeruzsálem/ Mellon kutatói ösztöndíj Pály. Tájékoztató 199.;
Kurír 86.
1998. máj. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.;
Kurír 85.
1998. jún. 15. CEEPUS Hallgatói és oktatói mobilitás ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub
Kurír 84.
1998. júl. 15. Lelio Basso International Foundation A demokratikus és szocialista társadalom XXI. századi megvalósulása Pály. Tájékoztató 200.;
Kurír 86.
1998. okt. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.;
Kurír 85.
folyamatos OKTK Kutatási támogatás Kurír 78.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 84.