Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

77. szám

1997. április 28.



Információk

1. 1997. március 25-27. között Miskolcon rendezték meg az OTDK Humán Tudományi Szekciójának XXIII. konferenciáját, míg április 2-4. között Egerben került sor az OTDK Társadalomtudományi Szekciójának XXIII. konferenciájára. A konferenciákon a következõ hallgatók értek el helyezést a BTK-ról:

Pro Scientia Aranyéremre jelöltek:

Mód László-Simon András: néprajz

Straub Péter: régészet (2 dolgozattal)

Különdíj: Mód László-Simon András: néprajz

Bán Mónika: régi magyar irodalom (Hispanisztika Tsz.)

Jancsó Katalin-Mód Péter: folklór (Hispanisztika Tsz.)

Engi Imre: szociológia

Piczil Márta: szociológia

Zsadányi Csaba: szociológia

I. díj: Mód László-Simon András: néprajz

Felföldi Szabolcs-Straub Péter: régészet

Straub Péter: régészet

Szeverényi Sándor: nyelvtörténet

Dávid Kinga: olasz nyelv és irodalom

Medgyes Tamás: komparatisztika

Papp József: magyar történelem

II. díj: Szécsényi Tibor: elméleti nyelvészet

Dobó Gabriella: egyetemes történelem

Sári László: angol irodalom

Bagi Zoltán: magyar történelem

Rideg Zsófia: francia irodalom

Varga Éva: olasz irodalom

Varga Róbert:francia irodalom

III. díj: Margittai Gábor: 20. századi irodalom

Balogh Tamás: 20. századi irodalom

Péti Miklós: alkalmazott nyelvészet

Mátyus Norbert: olasz irodalom

Kovács Ágnes: angol irodalom

Törõcsik István: néprajz

Ecsedi Judit: német irodalom (felkészítõ tanár: Ötvös Péter)

Patay Róbert: régészet

Miklós Barbara: francia irodalom

2. 1997. április 14-15-én Budapesten került megrendezésre a SOCRATES program magyar-országi irodájának bemutatkozó konferenciája. A SOCRATES az európai együttmûködésnek az oktatás területén megnyilvánuló együttmûködési programja, amely azonban - a TEMPUS-tól eltérõen - nem segély jellegû, hanem 50 %-ban saját fedezetbõl kell, hogy mûködjön. Az együttmûködés több alprogramban zajlik: a felsõoktatást az Erasmus, a közoktatást a Comenius, a nyelvoktatást a Lingua program fogja össze, emellett külön területet képez a nyitott és a távoktatás (ODL), a felnõttoktatás, valamint az információcsere kiépítése. Mivel Magyarország még nem tagja a SOCRATES programnak, csak várhatóan a nyártól lesz az, így az elképzelések szerint csak novembertõl kezd majd el mûködni a magyarországi konkrét programok beindítása. Addig is, amíg a magyarországi programok külön nem pályázhatnak, azok az együttmûködési programok, melyek Nyugat-Európában már mûködõ SOCRATES-programokhoz kapcsolódnak illetve azok részei, már most is kérhetik az adott pályázatnak a magyarországi együttmûködést célzó költségekkel való kibõvítését. Másrészt rövid távon több feladat is vár mind az egyetemre, mind pedig a karokra: az egyetemnek novemberig össze kell állítania a saját 5 esztendõre szóló európai együttmûködési tervét, másrészt a különbözõ tanszékeknek is végig kell gondolniuk a leendõ együttmûködési terveiket.

Az együttmûködés kiterjedhet oktatói cserékre, hallgatói cserékre, valamint egyéb együtt-mûködési formákra, és magába foglalja a kredittranszfert, valamint a diplomák kölcsönös elismerését. A SOCRATES-szel kapcsolatos információk megtekinthetõk a B-közép Irodában, valamint rövid távon elérhetõ lesz a magyarországi Home Page is. A SOCRATES már élõ nemzetközi címe: http://europa.eu.int/en/comm/dg22/socrates.html.

3. 1997. április 24-én látogatást tett karunkon illetve egyetemünkön a Veronai Egyetem küldöttsége, élén prof. Mario Marigo rektorral, valamint két helyettesével, Maria Teresa Bindellával, az angol nyelv és irodalom professzorával, valamint prof. Alessandro Barchiesivel, az olasz nyelv és irodalom professzorával. A két egyetem tudományos együtt-mûködési szerzõdést írt alá, ami a bölcsésztudományokat, azon belül is különösen a neolatin kultúrákkal foglalkozó szakemberek cseréjét foglalja magában.



Rendezvények

1. 1977. május 5-én, hétfõn 14 órától a JATE Aulájában Dr. Brückner Huba, a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság igazgatója tart elõadást az 1998/1999. évi Fulbright-ösztöndíjakról.

2. Az 1998. július 19-24. között Reimsben rendezendõ "International Pragmatics Conference - Language and Ideology" konferencia ismertetõje és plakátja megtalálható a B-közép Irodában, de el fogom juttatni az érintett tanszékekre is.

3. A 1997. augusztus 11-17. között Miskolcon tartják a PhD-hallgatók nemzetközi konferenciáját, amire ismertetõ és jelentkezési lap elérhetõ a B-közép Irodában.

Jelentkezési határidõ: 1997. ápr. 30.



Pályázatok

1. Az államközi egyezményeken nyugvó nyári egyetemekre beadandó pályázati ûrlapokat - minden külön értesítés nélkül - megváltoztatták. Ennek megfelelõen kérem, hogy aki pályázni akar, és már kapott ûrlapot, jelentkezzen új ûrlapért a B-közép Irodában. Mivel ezek leadási határideje csak 1997 szeptemberében lesz, így az ûrlapok cseréje nem sürgõs (hacsak addig még újabb ûrlapok nem kerülnek forgalomba).

2. Az OTKA pályázatot írt ki utazási és publikációs támogatásra. Utazási támogatás kérhetõ tudományos rendezvényen való részvételre, amennyiben a pályázónak elfogadott elõadása van. Publikációs támogatás pedig már megjelenés alatt lévõ kiadványok esetében felmerült nehézségek esetében kérhetõ.

A pályázatok beérkezési határideje: 1997. május 31, augusztus 31, október 31, az OTKA-irodára.

A pályázat kiírása és a kellõ ûrlap megtalálható a B-közép Irodában.

3. Az Open Society Foundation pályázatot hirdet a következõ országokban elsõdiplomás vagy posztgraduális hallgatók ösztöndíjának kiegészítésére, amennyiben azok egy másik, itt felsorolt országban tanulnak: Albánia, Azerbajdzsán, Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Grúzia, Horvátország, Jugoszlávia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Moldova, Mongólia, Örményország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Üzbegisztán.

Pályázhatnak tehát a fenti országokban tanulmányokat folytató magyar hallgatók, illetve a felsorolt államok valamelyikébõl érkezõ, Magyarországon tanuló hallgatók.

A pályázatok beadási határideje: 1997. június 13.

A pályázatok részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható Ficzkó Ildikónál az Egyetemi Könyvtárban, valamint a B-közép Irodában.

4. A Göttingeni Egyetem pályázatot írt ki a magyar lektori álláshely betöltésére. Az állás 4 évre szól.

A jelentkezés határideje: 1997. május 31. A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-közép Irodában.

5. Megjelent a Széchenyi Professzori Ösztöndíj új pályázati kiírása. A Magyar Közlöny lenti számában olvashatják a teljes rendeletmódosítást, az április 25-i Magyar Hírlapban a pályázati felhívást. A teljes pályázati anyag hétfõtõl lesz elérhetõ a Professzorok Háza Irodájában, illetve az MKM Ügyfélszolgálaton. Minden felsõoktatási intézmény illetve akadémiai intézet kap az anyagból.

A második forduló nyertesei az ösztöndíjat 1998. január 1-tõl 2001. december 31-ig kapják. Az ösztöndíj havi bruttó összege mindig a folyósítás évét megelõzõ évben megállapított minimálbér nyolcszorosa (jelenleg 8 X 17.000 Ft, vagyis 136.000 Ft).

Az 1998-ra szóló új pályázati kiírásban a mûvelõdési és közoktatási miniszter 17/1996. (XII.13) MKM rendeletének módosítása (19/1997 (IV.22.), megjelent a Magyar Közlöny 34. számában) szerint a pályázati feltételek - a tudományos szakmai közélet véleményének figyelembevételével, a tudomány egységének szem elõtt tartásával - az alábbiakban kiemelt pontokon módosultak, melynek következtében a pályázók köre bõvült.

A módosítás lehetõséget ad az állami és az állam által elismert felsõoktatási intézményekben fõállással (illetve befogadó nyilatkozattal) rendelkezõkön kívül az állami és önkormányzati, valamint köztestületi fenntartású könyvtár, levéltár, múzeum és kutatóintézet fõállású dolgozóinak is a pályázásra, amennyiben az általános feltételeknek megfelelnek illetve munkáltatójuk hozzájárulásával állami vagy az állam által elismert felsõoktatási intézményben részmunkaidõben, munkaköri kötelességként meghatározott idõtartamban oktatnak. Ez az idõtartam heti 2 nap, 2X8 óra, melyet egyrészt közvetlen oktatással és ahhoz kapcsolódó fejlesztési tevékenységgel, másrészt tutoriális tevékenységggel tölt a nyertes az adott felsõoktatási intézményben.

További változás, hogy az ajánlásokat a pályázók juttatják el pályázatukkal együtt Irodánkba. (A külföldi ajánlóknak segítségül angol nyelvû ûrlapot is készítettünk.) Megszûnt a munkahelyi vezetõ véleménykérõ lapja, egyáltalán nem kell a dékánnak illetve a fõigazgatónak véleményt alkotnia a pályázatról, ezzel szemben a pályázó köteles munkáltatói igazolással igazolni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják az intézményben.

A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium 1999-tõl feloldja a korhatárt és megosztja a pályázati forrást. Az 500 ösztöndíj 1/4-1/5-ét az 50 év feletti, a további ösztöndíjakat az 50 év alatti korosztály nyerheti el.

Az a pályázó, aki változatlan formában fenn kívánja tartani pályázatát, a fenntartó levél mellé

csatolja a következõ dokumentumokat 3 pld.-ban :

1. Rövid szakmai önéletrajz, amelyben felsõoktatási pályafutását részletezi (hol, milyen

beosztásban, részmunkaidõben vagy teljes munkaidõben dolgozik-e)

2. Három-öt, általa kiemelkedõnek vélt produktumának listája

3. Munkáltatói igazolás, melybõl kiderül, hogy a felsõoktatási intézményben teljes vagy részmunkaidõben foglalkoztatott-e. Amennyiben oktatói tevékenységét részmunkaidõben végzi, fõfoglalkozású munkahelyérõl is kell igazolás.

A pályázat beadási határideje 1997. június 5. (postabélyegzõ szerint), a beadás csak postai úton történhet.

A pályázat teljes anyagát megtalálják az Interneten mind word, mind macintosh formában: http://www.prof.iif.hu, illetve az április 28-ával kezdõdõ héten a
mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/szech98 címen is, amint az anyagok a Professzorok Háza címén elérhetõk lesznek.

6. A Politológia Tanszék TEMPUS-pályázatot hirdetett az Európa-Tanulmányok tárgykörében a Trieri Egyetemre (Németország), a Lundi Egyetemre Svédország), valamint az Aalborgi Egyetemre (Dánia), 5-5 hónapra. Pályázhatnak a JATE Európa-Tanulmányok speciális képzésben résztvevõ III. és IV. éves hallgatói, valamint a közgazdász Európai integráció szakirányú képzésben résztvevõ hallgatók.

A pályázatok beadási határideje: 1997. május 9., a Politológiai Tanszékre.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-közép Irodában.

7. A Trieszti Egyetem 1997. évi posztdoktori ösztöndíjra írt ki pályázatot. Az ösztöndíj egy évre szól, pályázati korhatár: 35 év.

A pályázatok beadási határideje: 1997. május 31.

A pályázat részletes kiírása és jelentkezési ûrlap megtalálható a Pályázati Tájékoztató 190. számában, valamint a B-közép Irodában.

8. A UCL, valamint a Taylor Francis kiadók könyvajánlatai megtalálhatók a B-közép Irodában.



A következõ szám 1997. május 12-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens



Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ         Meghirdetõ     A pályázat célja, címe       Megjelenés helye
1997. ápr. 30.       Soros A.      Egyetemi és fõiskolai         SANSZ 1997/4. 28.
                                       csereprogramok             o.;
Kurr 76. támogatása 1997. ápr. 30. Korber Al. Vizuális korforduló Kurír 69. 1997. ápr. 30. Veres Péter Al. Veres Péter irodalmi Kurír 69. pályázat 1997. ápr. 30. FAOSZ Irodalmi pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 20. o.
Kurr 70. 1997. máj. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. máj. 9. JATE Európa-tanulmányok a Kurír 77. Politológia trieri, lundi és Tanszék aalborgi egyetemeken 1997. máj. 15. Soros A. Supplementary Grant SANSZ 1997/4. 28. for Graduate Studies o.;
Kurr 76. 1997. máj. 15. Soros A. - Konferenciák SANSZ 1997/4. 28. Párizsi Magyar magyar-francia közös o.;
Kurr 76. Intézet kutatások tárgyában 1997. máj. 15. MÖB Államközi szerzõdéses Kurr 71.
http://www.mkm.hu tanulmányutak 1997. máj. 15. Pro Renovanda Tudomány az oktatásban Kurr 74.,
SANSZ 1997/3. 19. o. 1997. máj. 15. TEMPUS-PHARE Compact Measures Grant SANSZ 1997/4. 16-17. o.; Pfigyelõ 1997/4. 15-16. o.
Kurír 76. 1997. máj. 15. Takács Etel Életkezdési támogatás Pályázatfigyelõ 1997/2. Pedagógiai 6. o.
Kurr 70. Alaptvány 1997. máj. 20.. Soros A. Doktori disszertációk SANSZ 1997/4. 28. írásának támogatása o.;
Pályázatfigyelõ 1997-1998-ban 1997/4. 5. o.
Kurr 76. 1997. máj. 31. OTKA Utazási és Kurír 77. publikációs pályázat 1997. máj. 31. Göttingeni Magyar nyelvi lektori Kurír 77. Egyetem álláshely betöltése 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért 1997. jún. 5. MKM Széchenyi Professzori Kurír 77. Ösztöndíj 1998 1997. jún. 13. Soros Al. - Ösztöndíj-kiegészítés Kurír 77. Open Soc. Found. kelet-európai hallgatóknak 1997. jún. 30. Tihanyi Alap. Pályázat I-III. éves SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurr történészhallgatóknak 70. 1997. jún. 30. Magyar Vakok és Irodalmi pályázat a SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurr Gyengénlátók látássérültek életérõl 70. Orsz. Szöv. 1997. júl. 31. NFF Regionális SANSZ 1997/3. 17. együtt-mûködési o.;
Kurír 75. program 1997. aug. 1. Trends in Advanced Study Pályázati Tájékoztató 172. Scholarship Fellowship (Netherland) 1997. aug. 15. Magyarországi Történelmi Kurr 72. Cionista Szöv. tanulmányok rása két témában 1997. aug. 31. OTKA Kutatási és Kurír 77. publikációs pályázat 1997. szept. Magyar A magyar olajipar Pályázatfigyelõ 1997/2. 15. Olajipari Múzeum története 12. o.
SANSZ 1997/3. 38. o.
Kurr 72. 1997. szept. Pro Renovanda Történelem-földrajz Pályázatfigyelõ
1996/12. 15. Hungariae pályázat 10. o.; Kurr 69. 1997. okt. 6. MÖB Államközi szerzõdéses Kurr 71.
http://www.mkm.hu nyári egyetemek és nyelvkurzusok