Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

75. szám - 1997. március 24.


Információk

1. A Kari Tanács 1997. március 20-i ülésén a következõ határozatokat hozta:

- egyhangúlag támogatta a Szláv Filológiai Tanszék kérését, amelynek értelmében a tanszék két tanszékre vált szét: az Orosz Filológiai Tanszékre és a Szláv Filológiai Tanszékre;

- egyhangúlag támogatta, hogy a Hungarian Studies az eddigi elnevezése helyett angolul a Hungary & East-Central Europe International Studies Center (HUECESC, ejtsd: "hjúszisz"), míg magyarul a Hungarológia- és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program elnevezést használja;

- elvetette az Angol-Amerikai Intézetnek azt a módosító indítványát, amelynek értelmében az irodalomtörténeti/történelmi lexikai teszt már a mostani II. évfolyam számára is elõírható lett volna, így az csak a mostani I. évfolyamtól kezdve, felmenõ rendszerben kerül bevezetésre.

2. Tekintettel az utóbbi években megszaporodott biciklilopásokra, a kerékpárok biztonságosabb tárolása érdekében a bejárati kapu melletti, eddig kizárólag gépkocsiforgalom bonyolítására használt kapura új zárat szerelnek, melyhez azok az oktatók, dolgozók és PhD hallgatók, akik a tárolót használni szeretnék, kulcsot igényelhetnek. Kérjük, hogy akik kulcsot szeretnének igényelni (ára: kb. 500 Ft), március 28-ig jelezzék azt Kelemen Évánál a Dékáni Hivatalban.


Személyi hírek

1. Karunkon a következõ oktatók kapták meg a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat:

Anderle Ádám, Berta Árpád, Csapó Benõ, Csejtei Dezsõ, Csirikné Czachesz Erzsébet,
J. Nagy László, Kenesei István, Kocziszky Éva, Kontra Miklós, Odorics Ferenc,
Penke Olga, Pukánszky Béla, Szõnyi György Endre, Szörényi László, Vidákovich Tibor, Zimonyi István, Zsélyi Ferenc.

2. 1997. március 24-tõl, hétfõtõl Erdõsi Éva látja el a Dékáni Hivatal adminisztrátori feladatkörét a pillanatnyilag gyeden lévõ Török Gáborné (Veronika) helyett.


Kitüntetések, elismerések

1. - Dr. Nyíri Antal karunk volt nyelvészprofesszora 90. születésnapján egyetemünk rektorá-nak köszöntõ levelét Balázs Mihály dékán és Büky László adta át.

- Dr. Nyíri Antal nyelvészprofesszornak Szentes város életmûve elismeréseként a Szentes város díszpolgára címet adományozta. A díszpolgári cím ünnepélyes átadására
1997. március 21-én került sor.

- Megjelent Büky László szerkesztésében a Nyíri Antal kilencvenéves címû kiadvány.

2. Dr. Anderle Ádámot, a Hispanisztika Tanszék vezetõjét a spanyol kultúra terén kifejtett tevékenységének elismeréseként II. János Károly, Spanyolország királya az "Encomienda de méritos civiles" kitüntetésben részesítette.

3. A JATE Angol-Amerikai Intézetében március 19-én rövid megemlékezés keretében átadták a Kathleen Heaslip Wodala Emlékérmet. Az Emlékérmet a Tanszék dolgozói 1995-ben alapították elhunyt kollégájuk emlékére. Kathleen Wodala húsz évig dolgozott a Tanszéken, és munkatársai úgy gondolták, még húsz évvel meghosszabbítják jelenlétét maguk között azzal, hogy két évtizeden át minden évben átadják a róla elnevezett Emlékérmet a Tanszék (most már Intézet) arra érdemes hallgatójának.

Az idén már harmadszor jutalmaztak kiváló hallgatót a Kathleen Wodala Emlékéremmel: a kitüntetést ebben az évben Kovács Ágnes Zsófia, V. éves angol-magyar szakos hallgató vehette át.

4. Az országos Szép magyar beszéd versenyen Gulyás Ildikó I. évf. magyar szakos hallgató Kazinczy-emlékérmet nyert. Felkészítõ tanára Békési Imréné egyetemi docens.

A kitüntetésekhez és elismerésekhez ezúton gratulálunk.


Konferenciák, rendezvények

1. A XXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának konferenciája 1997. április 2-án, szerdán 12 órakor kezdõdik, és április 4-én pénteken kb. 13 órakor ér véget.

A konferencia helyszíne: Eszterházy Károly Tanárképzõ Fõiskola, Eger, Eszterházy tér 2.

A részletes információk megtalálhatók a B-közép Irodán.


Pályázatok

Erre vonatkozó kérés miatt és a további félreértések elkerülése céljából (hogy ne lehessen összekeverni a JATE, valamint a SZOTE Pályázati Irodájával) a kari Pályázati Iroda megváltoztatta a nevét.

Ezentúl az iroda a Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda (röviden: a B-közép Iroda) nevet fogja viselni. A B-közép funkciója, helye, telefonszáma és E-mail címe változatlan marad. A megszokás kedvéért a Kurír jelen számában a teljes és a rövid nevet még együtt használjuk, de a jövõben csak a rövidebb formát fogjuk alkalmazni.

1. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Bizottsága (OTKA) kutatási pályázatot hirdetett kiemelkedõ tudományos eredményeket ígérõ, a tudomány fejlõdésének megfelelõ alapkutatások végzésére, új tudományos ismeretek, összefüggések, módszerek és eljárások támogatására. A pályázaton egyének és kollektívák vehetnek részt. Ígéretes kutatási elképzeléssel jelentkezõ fiatal kutatók (egyének vagy csoportjuk, akiknek egyike sem tölti be a 35. életévét a pályázat beadásának évében) ifjúsági pályázatot nyújthatnak be.

A pályázatokat 5 példányban kell eljuttatni az OTKA-irodába, kizárólag postán keresztül, legkésõbb 1997. május 5-i postabélyegzõvel feladva. Levélcím: 1476 Bp., 100, PF. 289., Csomagcím: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 48-52.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-közép Irodában (Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda), az ûrlapok pedig a mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/otka címen.

2. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Bizottsága (OTKA) posztdoktori kutatási pályázatot hirdetett. A pályázat célja a PhD vagy kandidátusi fokozattal rendelkezõ fiatal kutatók közül a legtehetségesebbek támogatása, tudományos egzisztenciájuk megalapozása, valamint külföldrõl történõ hazatelepülésük elõsegítése érdekében. A pályázat csak fõfoglalkozásként nyerhetõ el.

A pályázatokat 5 példányban kell eljuttatni az OTKA-irodába, kizárólag postán keresztül, legkésõbb 1997. május 5-i postabélyegzõvel feladva, minden más pályázati anyagtól elkülönítve, külön borítékban. Pályázati ûrlap az OTKA-irodán és a nagyobb kutatóhelyeken szerezhetõ be. Levélcím: 1476 Bp., 100, PF. 289., Csomagcím: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 48-52.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-közép Irodában (Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda), az ûrlapok pedig a mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/otka címen.

3. A Soros Alapítvány pályázatot hirdet színházi stúdióprodukciók támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. ápr. 1.

A pályázat kiírása megtalálható a SANSZ 1997/3. számának 31. oldalán, valamint a B-közép Irodában (Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda).

4. A National Forum Foundation pályázatot írt ki "Regionális NKSZ Együttmûködési Projekt Kelet-Közép-Európa számára" címmel. Az NFF alapvetõ célja, hogy elõmozdítsa és erõsítse a régió azon közpolitika irányultságú határontúli együttmûködését, amelyek fõként a demokratizáció, a gazdaságfejlesztés, a környezetvédelem és a szociális védõháló kialakításának területén tevékenykednek.

A projektbe tartozik: regionális és országon belüli csereprogramok és szakmai gyakorlatok; kis összegû támogatások az országok közötti programok támogatására; elektronikus információs hálózat kiépítése a régió NKSZ-ei számára; olyan regionális hírlevél szerkesztése, amely ösztöndíjakról, támogatásokról és programokról ad felvilágosítást, valamint egyéb háttér információkkal szolgál; terület-specifikus szakmai mûhelyek, stb.

Az alapítvány érdekeltségi körébe tartozik: Albánia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Makedónia, Románia és Szlovákia.

A pályázatok beadási határideje az információs program esetében 1997. július 31, a csereprogram esetében folyamatos.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a SANSZ 1997/3. számának 17. oldalán, valamint a B-közép Irodában (Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda).


A következõ szám 1997. április 7-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal B-közép Irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ         Meghirdetõ     A pályázat célja, címe       Megjelenés helye
1997. márc. 30.        MKM            A felsõoktatási                  Kurír
                                    intézmé-nyek határon   74.
ftp://mars.arts.u-szeg túli képzési ed.hu/pub/palyazat/hattul helyeinek támogatására 1997. márc. 30. Takács Etel Önképzési támogatás Kurír 70. Peda-gógiai Alaptvány 1997. márc. 31. Pro Renovanda A Dunatáji népek Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae kutatása 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. MTA Ösztöndíj külföldi Kurír 74. állam-polgársággal rendelkezõ magyar kutatók és magyar tárgyú kutatá-sokkal foglalkozó kutatók támogatására 1997. márc. 31. MKM Határontúli magyar Pályázatfigyelõ 1997/3. könyvek kiadása 8. o.
Kurír 74. 1997. márc. 31. Pro Renovanda Diákok a tudományért Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae pályázat 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. Univ. of Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 67. Edinburgh Fellowship of three months 1997. ápr. 1. Pro Renovanda Az idegen nyelvi Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae tanárképzés, 9. o.
Kurír 69. /Klebelsberg továbbképzés Al./ támogatása 1997. ápr. 1. Univ. of Mellon Research Pályázati Tájékoztató London, Warburg Fellowship, 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst.
 1997. ápr. 1.      Soros Al.             Színházi               SANSZ 1997/3. 31.
                                     stúdió-produkciók           o.;
Kurír 75. támogatása 1997. ápr. 11. Tübingeni Nyári rendezvények Pályázati Tájékoztató Egyetem 182.;
Kurír 74. 1997. ápr. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurír 69. rendezvények támogatása 1997. ápr. 15. W. F. Albright Mellon Research Pályázati Tájékoztató Inst., Jerusalem Fellowship, 1997-1998 172.;
Kurír 69. 1997. ápr. 15. Soros A. Konferencia program Pály. Tájékoztató oktatók és hallgatók 1996/162.; SANSZ 1996/8. részére 28. o.;
Pályázatfigyelõ 1996/12. 7. o.
Kurír 69. 1997. ápr. 30. Korber Al. Vizuális korforduló Kurír 69. 1997. ápr. 30. Veres Péter Al. Veres Péter irodalmi Kurír 69. pályázat 1997. ápr. 30. FAOSZ Irodalmi pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 20. o.
Kurír 70. 1997. máj. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. máj. 15. MÖB Államközi szerzõdéses Kurír 71.
http://www.mkm.hu tanulmányutak 1997. máj. 15. Pro Renovanda Tudomány az oktatásban Kurír 74.,
SANSZ 1997/3. 19. o. 1997. máj. 15. Takács Etel Életkezdési támogatás Pályázatfigyelõ 1997/2. Pedagógiai 6. o.
Kurír 70. Alaptvány 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért 1997. jún. 30. Tihanyi Alap. Pályázat I-III. éves SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurír történészhallgatóknak 70. 1997. jún. 30. Magyar Vakok és Irodalmi pályázat a SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurír Gyengénlátók látássérültek életérõl 70. Orsz. Szöv. 1997. júl. 31. NFF Regionális SANSZ 1997/3. 17. együtt-mûködési o.;
Kurír 75. program 1997. aug. 1. Trends in Advanced Study Pályázati Tájékoztató 172. Scholarship Fellowship (Netherland) 1997. aug. 15. Magyarországi Történelmi Kurír 72. Cionista Szöv. tanulmányok rása két témában