Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

73. szám

1997. február 24.


Információk

1. A JATE BTK Kari Tanácsa 1997. február 27-én, csütörtökön 14 órától tartja következõ ülését a BTK Kari Tanácstermében.

A tanácsülés napirendi pontjai a következõk:

I. Az Egyetemi Tanács illetékességébe tartozó ügyek

1. Egyetemi tanári pályázatok elbírálása

a. Klasszika-Filológia Tanszék: Dr. Olajos Terézia

Elõterjesztõ: Dr. Kristó Gyula egyetemi tanár

b. Modern Magyar Irodalmi Tanszék: Dr. Szigeti Lajos Sándor

Elõterjesztõ: Dr. Csetri Lajos egyetemi tanár

c. Ókortörténeti Tanszék: Dr. Wojtilla Gyula

Elõterjesztõ: Dr. Róna-Tas András akadémikus

d. Neveléstudományi Tanszék: Dr. Csapó Benõ

Elõterjesztõ: Dr. Nagy József egyetemi tanár

e. Német Nyelvészeti Tanszék: Dr. Bassola Péter

Elõterjesztõ: Dr. Csúri Károly egyetemi tanár

f. Filozófia Tanszék: Dr. Csejtei Dezsõ

Elõterjesztõ: Dr. Fried István egyetemi tanár

g. Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék: Dr. Szörényi László

Elõterjesztõ: Dr. Kelemen János egyetemi tanár

2. Javaslat Doctor Honoris Causa cím adományozására Gulya János (Göttingeni Egyetem) számára

Elõterjesztõ: Dr. Mikola Tibor egyetemi tanár

II. A Kari Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat File Gabriella diplomájának honosítására

(Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudományegyetem, magyar-orosz szak)

Elõterjesztõ: Dr. Balázs Mihály dékán

2. Kari záróvizsga-tervezet

Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya oktatási dékánhelyettes

3. Egyéb

2. A JATE Kari Tanácsának 1997. február 13-i ülésén a Kari Tanács egyhangúlag elfogadta a következõket:

- a normatív finanszírozás bevezetésébõl adódó többletbevétel elosztására tett javaslatot;

- a két egyetemes történeti tanszék három tanszékké alakuljon át;

- a kis szakok kötelezõen pályázzák meg a programfinanszírozási pályázatot.

3. 1997. február 21-én került sor a a BTK Kari Tanácstermében Klebelsberg Kunó képmásának ünnepélyes leleplezésére. Az ünnepségen jelen volt Klebelsberg Éva, Klebelsberg Kunó unokahúga, Mészáros Rezsõ, a JATE rektora, valamint képviseltette magát egyetemünk természettudományi és jogi kara is. Avatóbeszédet Bernáth Árpád, a Német Irodalomtudományi Tanszék vezetõje, a BTK volt dékánja mondott.


Személyi hírek

1. Dr. Wojtilla Gyula egyetemi tanár, az Ókortörténeti Tanszék tanszékvezetõje 1997. február 10-én megvédte az akadémiai doktori címet.

2. Az 1996. évben a Kuun Géza-díjat dr. Tóth Sándor docens, a Középkori és Koraújkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezetõje kapta. A díj átadására 1997. február 6-án, az Egyetemi Tanács ülésén került sor.


Rendezvények, konferenciák

1. A JATE Francia Tanszéke a központi könyvtárral közösen francia könyvkiállítást rendez. A kiállítás 1997. február 24-28. között lesz megtekinhetõ a Központi Könyvtárban. A megnyitót M. Jean-Paul Guidecoq nyelvi attasé tartja február 25-én, kedden 14 órakor a kiállítás helyszínén.

2. A Klasszika-Filológia Tanszék vendégeként Prof. Dr. Ernst A. Schmidt tübingeni professzor 1997. február 24-27. között 4 szemináriumot és 2 elõadást tart Vergilius, Horatius és Ovidius költészetérõl.

3. A Klasszika-Filológia Tanszék vendégeként Prof. Dr. Hans Arnim Gärtner heidelbergi professzor 1997. március 1-29. között heti 6 órában elõadásokat tart Cicero filozófiai munkásságáról, valamint Sallustius történeti mûveirõl. A fenti két elõadássorozat részletesebb programja megtekinthetõ a Klasszika-Filológia Tanszéken.

4. Az 1997. évi személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos tanácsadást szervez a Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete Kissné Novák Éva szobájában február 25-én, kedden 8-12 óráig, valamint március 13-án, csütörtökön 8-12 óráig. Az érdeklõdõket szeretettel várják.


Pályázatok

1. A MûVELõDéSI éS KöZOKTATáSI MINISZTéRIUM PáLYáZATOT HIRDET úJ FELSõOKTATáSI TANKöNYVEK, A FELSõOKTATáSBAN HASZNáLHATó SZAKKöNYVEK, VALAMINT ELEKTRONIKUS LEHETõSéGEK (A TOVáBBIAKBAN öSSZEFOGLALóAN: TANKöNYVEK) KIADáSáNAK TáMOGATáSáRA.

A pályázat céljára 1997-ben 600 millió Ft áll rendelkezésre. A támogatásra jogszerûen mûködõ, Magyarországon bejegyzett könyvkiadók, állami és államilag elismert felsõ-oktatási intézmények, illetve a tankönyvkiadásban együttmûködõ intézmények, könyv-kiadással foglalkozó egyéb intézmények (pl. tudományos intézetek, könyvtárak, szakmai szervezetek, stb.), elektronikus oktatási segédanyagok kifejlesztésével professzionálisan foglal-kozó intézmények, vállalkozások pályázhatnak. A pályázattal elnyerhetõ támogatás össze-ge a kiadás ÁFA és árrés nélküli költségének legfeljebb 50 %-a lehet. Az egy kiadó, vagy más támogatásra jogosult pályázó által elnyerhetõ pályázati támogatás összege nem haladhatja meg a kiirásban rögzitett keretösszeg 10%-át. Az egyes kiadók, más támogatásra jogosult pályázók által külön, és más kiadókkal, vagy támogatásra jogosult más pályázóval közösen elnyert pályázati összeg együttesen sem haladhatja meg a fenti korlátot. Amennyiben több kiadó, vagy más támogatásra jogosult pályázó közösen nyújt be pályázatot, akkor a közösen elnyert pályázati összeg minden egyes kiadó és pályázó esetében beleszámit a 10%-os korlátba.

A pályázatok elbirálása során elõnyt élveznek: azon kiadók (beleértve felsõoktatási intézmények önálló kiadóit is), amelyek eddigi tankönyvkiadási tevékenységükkel egy-egy szakterület tankönyvellátásában már jelentõs szerepet vállaltak, olyan kiadók, amelyeknek pályázata konkrét tankönyvprogram megvalósitására vonatkozik, a magasabb saját finanszirozási részt vállalók, illetve egyéb (alapitványi, intézményi) forrásból is nagyobb pénzügyi hozzájárulással rendelkezõ kiadók, azon pályázatok, amelyek szerzõi eddigi tankönyv- illetve szakkönyvirói tevékenységükkel bizonyitották elhivatottságukat és szakértelmüket, külföldi sikeres alaptankönyvek és elektronikus ismerethordozók forditásai, hiánypótló tankönyvek, forditás esetén speciális magyar fejezeteket tartalmazó tankönyvek.

Mellékletek: 1) Pályázati ûrlap 2) Tájékoztató füzet

Kérjük a tisztelt pályázókat, hogy pályázatukat 3 példányban, kizárólag postai úton (legkésõbb március 17-ei postabélyegzõvel) az alábbi cimre küldjék: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / TKP Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Beküldési határidõ: 1997. március 17. A pályázati anyag beszerezhetõ: az egyetemek és fõiskolák tudományos ügyekért felelõs szervezeti egységénél, az MKM Ügyfélszolgálati Irodán - 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában - 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. Tel./fax: 343-0163 A pályázati anyag számitógépes hálózaton keresztül, elektronikus formátumban is elérhetõ a következõ cimen: http://www.prof.iif.hu - Felsõoktatási Pályázatok Irodája, valamint a
ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/konyvtar cimen. A pályázatok elfogadásáról a Kuratórium 1997. május 15-éig dönt. A formailag nem megfelelõ, illetve a késve érkezett pályázatokat nem tudják elbírálni.

2. A MûVELõDéSI éS KöZOKTATáSI MINISZTéRIUM PáLYáZATOT HIRDET A FELSõOKTATáSI INTéZMéNYEK KöNYVTáRAINAK TáMOGATáSáRA A HALLGATóK éS OKTATóK SZAK-IRODALOMMAL (HAGYOMáNYOS FORMáBAN VAGY ELEKTRONIKUS HORDOZóN MEG-JELENõ SZAKKöNYVEKKEL, FOLYóIRATOKKAL) TöRTéNõ JOBB ELLáTáSA éRDEKéBEN.

A pályázat céljára 1997-ben 150 millió Ft áll rendelkezésre. A pályázat keretében támogatandó célok: elsõsorban az integrációk, valamint az intézményfejlesztések során létrejövõ új könyvtári és információs központok többletigényének kielégitése, új szakinditások szakirodalmi alapjainak megteremtése, folyamatos fejlesztése, különösen drága folyóiratok és szakkönyvek állományfejlesztése, több könyvtár (könyvtárak társulásai) közös beszerzése a dokumentumok közös, hatékonyabb felhasználása céljából, elõre nem látható nagyobb könyvtári állománybeszerzések, speciális, egyedi könyvtári gyarapitási igények, retrospektiv könyvtári állománybeszerzések, egyes szakterületeken a szakirodalmi fehér foltok eltüntetése, a PhD képzés szakirodalmi hátterének megteremtése, fejlesztése, határon túli magyarok számára szervezett felsõfokú kihelyzett tagozatokon könyvtári állomány fejlesztése, külföldi magyar intézetek szakkönyv és folyóirat állománygyarapitása, külföldön folyó magyar anyanyelvû felsõfokú pedagógus képzés könyvtári hátterének biztositása, hungarológiával kapcsolatos oktatás szakirodalmi hátterének megteremtése.

A pályázat keretében elérhetõ támogatásra a Felsõoktatási Törvény 1. sz. mellékletében felsorolt, állami és államilag elismert felsõoktatási intézmények, a külföldi magyar intézetek és Collegium Hungaricumok, a magyar anyanyelvû pedagógus képzést folytató külföldi felsõoktatási intézmények, ill. könyvtáraik pályázhatnak. A pályázatok elbirálása során elõnyt élveznek azok az intézmények (könyvtárak), amelyek: gondoskodnak a beszerzett dokumentumok magas szintû formai és tartalmi feltárásáról, a kapcsolatos információkat gyorsan és az érintett felhasználói kör számára teljességben biztositják (pl. on-line elérhetõ katalógusok révén), a beszerzett dokumentumok helyi elérhetõségét jelentõs könyvtári nyitvatartási idõvel és szaktájékoztatással folyamatosan biztositják, kérésre könyvtárközi kölcsönzésben országos felhasználhatóságát is lehetõvé teszik, társulás tagjaként a beszerzett dokumentumokat több intézmény felhasználói számára teszik folyamatosan felhasználhatóvá.

Mellékletek: 1) Pályázati ûrlap 2) Tájékoztató füzet

Kérjük a tisztelt pályázókat, hogy pályázatukat 3 példányban, kizárólag postai úton (legkésõbb március 17-ei postabélyegzõvel) az alábbi cimre küldjék:

Felsõoktatási Pályázatok Irodája / KP 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Beküldési határidõ: 1997. március 17. A pályázati anyag beszerezhetõ: az egyetemek és fõiskolák tudományos ügyekért felelõs szervezeti egységénél, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában - 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. és az MKM Ügyfélszolgálati Irodán - 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. A pályázati anyag számtógépes hálózaton keresztül, elektronikus formátumban is elérhetõ a következõ címen: http://www.prof.iif.hu - Felsõoktatási Pályázatok Irodája, illetve a

ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/konyvtar cí men. A pályázatok elfogadásáról a Kuratórium 1997. május 15-éig dönt. A formailag nem megfelelõ, illetve a késve érkezett pályázatokat nem tudják elbírálni.

3. Az Osztrák-Magyar Akció Alaptvány pályázatot írt ki:

a. 1 szemeszteres egyetemi tanulmányok illetve 1 hónapos kutatómunka támogatására

Beadási határideje: 1997. március 16. déli 12 óra.

b. ausztriai nyári nyelvtanfolyamon való részvétel, valamint

c. ausztriai nyári egyetemen való részvétel támogatására

A b és c pályázat beadási határidejét késõbb hirdetik meg.

A pályázatok részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 181. számában, valamint a Pályázati Irodában.

4. A Lipcsei Egyetem ösztöndjat hirdetett háromhetes, június 16 - július 5. közötti tanfolyamára. Az ösztöndj részben önköltséges.

A pályázatok beadási határideje: 1997. március 17, a Külügyi Osztályra. A pályázatok részletes kirása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 181. számában, valamint a Pályázati Irodában.

5. A grazi nemzetközi, önköltséges német nyelvi szemináriumok tájékoztatója megtalálható a Pályázati Tájékoztató 181. számában, valamint a Pályázati Irodában.

6. A regensburgi nemzetközi, önköltséges német nyelvi szemináriumok tájékoztatója megtalálható a Pályázati Tájékoztató 180. számában, valamint a Pályázati Irodában.

7. A Turkui Egyetem pályázatot írt ki egyetemi hallgatók és posztgraduális képzésben résztvevõk számára, az 1997. szept. 1-1998. május 31-i idõszakon belül három hónaptól a teljes évig kiterjedõ periódusra.

A pályázatok beadási határideje: 1997. március 21, a Dékáni Hivatalba. A pályázatok részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 180. számában, valamint a Pályázati Irodában.

8. A London School of Economics and Political Science által meghirdetett
RTZ-CRA/FCO/LSE Scholarship for Hungary pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 179. számában, valamint a Pályázati Irodában.

A következõ szám 1997. március 10-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.

Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ         Meghirdetõ     A pályázat célja, címe       Megjelenés helye
1997. febr. 28.        MKM             Felsõoktatási       http://www.prof.iif.hu/hir
                                        kutatások és          ek;
Pályázatfigyelõ fejlesztések 1997/2. 6. o.
Kurir 70. támogatása 1997. febr. 28. Pro Renovanda Trefort-pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. /alternatv oktatási 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. képzés támogatása/ o.
Kurír 70. 1997. febr. 28. MSZSZ Irka Iroda Pályázat magyar Pályázatfigyelõ
1996/12. nyelvû forgatókönyvek 13. o. írására 1997. febr. 28. Jászságért Al. A Jászság Pályázatfigyelõ
1996/12. történetének kutatása 16. o. 1997. febr. 28. Pro Renovanda Egyetemi versenysport Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae támogatása 9. o. 1997. febr. 28. JGYTF-DUE Diákújságró pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 29. o.
Kurír 70. 1997. febr. 29. Házi Jenõ Al. Sopron város és megye Pályázatfigyelõ
1996/12. történelmének kutatása 16. o. 1997. márc. 1. Pro Renovanda Unger-pályázat /új Pályázatfigyelõ 1997/1. tpusú 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. történelemtantás/ o.
Kurír 70. 1997. márc. 1. American Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 68. Academy in Rome Fellowship of 3 months 1997. márc. 3. Francia kormány 1997-1998. évi Pályázati Tájékoztató franciaországi 172.
Kurír 69. tanulmányi ösztöndíjak 1997. márc. 5. American Mellon Research Pályázati Tájékoztató Research Inst. Fellowship, 1997-1998 172.
Kurír 69. in Turkey 1997. márc. 10. MKM Programfinanszrozási http:/www.prof.iif.hu
ftp: pályázat //mars.arts.u-szeged.hu/pu b/palyazat
Kurír 72. 1997. márc. 10. Soros Al. Kollégiumok támogatása Pályázatfigyelõ 1997/2. 5. o.
Kurír 72. 1997. márc. 15. Soros Al. Bolognai kutatói Pályázatfigyelõ 1996/12. program 6.o.
Kurír 69. 1997. márc. 16. Osztrák-Magyar 1 szemeszteres Pályázati Tájékoztató Akció egyetemi tanulmányok 181.;
Kurír 73. illetve 1 hónapos kutatómunka támogatása 1997. márc. 17. MKM Könyvtártámogatási Kurír73.;
ftp://mars.arts.u pályázat -szeged.hu/pub/palyazat 1997. márc. 17. MKM Tankönykiadási Kurír73.;
ftp://mars.arts.u pályázat -szeged.hu/pub/palyazat 1997. márc. Lipcsei Egyetem Lipcsei nyelvi Pályázati Tájékoztató 17. a Külügyi tanfolyam 181.;
Kurír 73. Osztályra 1997. márc. Turkui Egyetem Hallgatói és Pályázati Tájékoztató 21. a Dékáni posztgraduális 180.;
Kurír 73. Hivatalba ösztöndjak 1997. márc. 30. Takács Etel Önképzési támogatás Kurír 70. Peda-gógiai Alaptvány 1997. márc. 31. Pro Renovanda A Dunatáji népek Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae kutatása 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. Pro Renovanda Diákok a tudományért Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae pályázat 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. Univ. of Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 67. Edinburgh Fellowship of three months 1997. ápr. 1. Pro Renovanda Az idegen nyelvi Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae tanárképzés, 9. o.
Kurír 69. /Klebelsberg továbbképzés Al./ támogatása 1997. ápr. 1. Univ. of Mellon Research Pályázati Tájékoztató London, Warburg Fellowship, 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst. 1997. ápr. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurír 69. rendezvények támogatása 1997. ápr. 15. W. F. Albright Mellon Research Pályázati Tájékoztató Inst., Jerusalem Fellowship, 1997-1998 172.;
Kurír 69. 1997. ápr. 15. Soros A. Konferencia program Pály. Tájékoztató oktatók és hallgatók 1996/162.; SANSZ 1996/8. részére 28. o.;
Pályázatfigyelõ 1996/12. 7. o.
Kurír 69. 1997. ápr. 30. Korber Al. Vizuális korforduló Kurír 69. 1997. ápr. 30. Veres Péter Al. Veres Péter irodalmi Kurír 69. pályázat 1997. ápr. 30. FAOSZ Irodalmi pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 20. o.
Kurír 70. 1997. máj. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. május 15. MÖB Államközi szerzõdéses Kurír 71.
http://www.mkm.hu tanulmányutak 1997. máj. 15. Takács Etel Életkezdési támogatás Pályázatfigyelõ 1997/2. Pedagógiai 6. o.
Kurír 70. Alaptvány 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért 1997. jún. 30. Tihanyi Alap. Pályázat I-III. éves SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurír történészhallgatóknak 70.
1997. jún. 30.   Magyar Vakok és    Irodalmi pályázat a    SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurír Gyengénlátók látássérültek életérõl 70. Orsz. Szöv. 1997. aug. 1. Trends in Advanced Study Pályázati Tájékoztató 172. Scholarship Fellowship (Netherland) 1997. aug. 15. Magyarországi Történelmi Kurír 72. Cionista Szöv. tanulmányok rása két témában 1997. szept. Magyar A magyar olajipar Pályázatfigyelõ 1997/2. 15. Olajipari Múzeum története 12. o.
Kurír 72. 1997. szept. Pro Renovanda Történelem-földrajz Pályázatfigyelõ
1996/12. 15. Hungariae pályázat 10. o.; Kurír 69. 1997. okt. 6. MÖB Államközi szerzõdéses Kurír 71.
http://www.mkm.hu nyári egyetemek és nyelvkurzusok 1997. okt. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurír 69. rendezvények támogatása folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs SANSZ 1996/11. 31. o. kutatások támogatása

A táblázatot hetente frissítem.

Zilahi Tibor

pályázati referens

Szeged, 1997. febr. 24.