Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

72. szám


1997. február 10.


Információk

1. Az 1996/97. tanév IV. rendes, tanszék- és intézetvezetõkkel kibõvített kari tanácsülését 1997. február 13-án (csütörtökön) de. 10 órakor tartjuk a BTK Kari Tanácstermében.

A kari tanácsülés napirendi pontjai:

Aktuális egyetempolitikai kérdések (normatív finanszírozás, integráció)

Elõterjesztõ: Dr. Mészáros Rezsõ, rektor

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Új tanszék létesítése a Történeti Intézetben

Elõterjesztõ: Dr. Tóth Sándor László, mb. intézetvezetõ

II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. A normatív finanszírozás és a pályázatok (Javaslat a kari mûködési mechanizmusra)

Elõterjesztõ: Dr. Balázs Mihály, dékán

2. Egyéb

2. Az Egyetemi Tanárok Tanácsa következõ ülését 1997. február 20-án (csütörtökön) 14 órakor tartja a kari tanácsteremben.

Napirendi pontok:

1. Eszmecsere, vita a stratégiai feladatok tervezésére alakult bizottság jelentésérõl

2. Az Egyetemi Tanárok Tanácsa elnökének megválasztása

3. Elkészült az Auditórium Maximum, a V., a VI, VII. számú terem, valamint a Petõfi sugárúti épület I. sz. termének technikai felújítása. Ennek köszönhetõen a kisebb termekben lehetõség nyílik magnetofon, videómagnó, valamint televízió használatára. Az Auditórium Maximumban, ami össze lett kötve a II. számú tolmácsteremmel, a felsoroltakon kívül videókivetítõ is rendelkezésre áll szélesvásznú filmek vetítéséhez, valamint szinkrontolmácsolásra is mód nyílik ezentúl. Az oktatók ezentúl is használhatják elõadásaikhoz az öltözékre erõsíthetõ mikrofont is, de ennek használata után kérjük, hogy mindenki kapcsolja a ki a mikrofont, mivel a benne lévõ elem gyorsan kimerülhet, és beszerzése eléggé költséges.


Személyi hírek

1. Elhunyt Stermeczky Noémi V. éves német szakos hallgató. Emlékét megõrizzük.


PhD és habilitációs hírek

1. Dr. Pusztay János tanszékvezetõ fõiskolai tanár (Berzsenyi Dániel Tanárképzõ Fõiskola) a JATE BTK Kari Tanácstermében 1997. február 12-én, szerdán tartja habilitációs elõadásait. Délelõtt 10 órától kezdõdik "A paleoszibériai nyelvek kutatásának jelentõsége az uráli nyelvészet számára"címû elõadása, míg 15 órától "Nyelvi helyzet, nyelvi tervezés a kis uráli nyelvek körében" címû elõadására kerül sor.

2. Dr. Luigi Tassoni egyetemi docens (Janus Pannonius Tudományegyetem) a JATE BTK Kari Tanácstermében 1997. február 19-én, szerdán tartja habilitációs elõadásait. Délelõtt 10 órától "Szemiotika és szöveginterpretáció", míg 15 órától "Szimbolikus és nem szimbolikus elemek Giuseppe Ungaretti költészetében" cmû elõadására kerül sor.


Pályázatok

1. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium pályázatot hirdet a felsõoktatási intézmények számára Programfinanszírozási pályázatok benyújtására.

A felsõoktatási törvény alapján, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium a Program-finanszírozási pályázat meghirdetésével olyan felsõoktatási programok megvalóstásához nyújt támogatást, amelyek hozzájárulnak a felsõoktatási rendszer egészének korszerûstéséhez, a képzési szakok fejlesztéséhez, új szakok indításához, a kis hallgatói létszámmal mûködõ speciális szakok és a kiemelkedõ képességû hallgatók tanulmányainak támogatásához, a nemzetközi oktatási és kutatási kapcsolatok, valamint az oktatástechnológia minõségi fejlesztéséhez. A programfinanszírozási pályázatnak részét képezi a hallgatói tanácsadó rendszer, valamint a hallgatói kulturális és sportrendezvények támogatása is. Az évenként meghirdetésre kerülõ pályázat nyolc részprogramjának támogatására 1997-ben összesen 1,45 milliárd Ft fordítható. A pályázaton azok az állami és államilag elismert nem állami felsõoktatási intézmények vehetnek részt, amelyek tanszékei, intézetei és más oktatási szervezeti egységei az alábbi részprogramokban és témakörökben kiérlelt fejlesztési koncep-cióval, ill. programmal rendelkeznek. A pályázati projektekben világosan be kell mutatni a tervezett képzési és egyéb felsõoktatás fejlesztési célokat, az egyes szakaszokban megoldandó konkrét feladatokat, a megvalósítás ütemtervét és költségigényét, valamint a vállalt feladatok megvalósításának önellenõrzésére és értékelésére javasolt módszereket. A pályázati projekteket a felsõoktatási intézmények tanszékei, intézetei és más szervezeti egységei, ill. a hallgatói csoportok készítik el. A projekteket a karok, ill. a felsõoktatási intézmények vezetõi - az intézményi fejlesztési stratégia és a pénzügyi feltételek szempontjából - véleményezik, de valamennyi pályázatot továbbítanak. Egy felsõoktatási intézmény csak egy pályázati csomagot nyújthat be, amely karonként és részprogramonként egy vagy több pályázati projektet foglal magában. A pályázati csomagot a kiíráshoz mellékelt intézményi, valamint megfelelõ számú kari, ill. projekt ûrlap felhasználásával kell összeállítani. A pályázat benyújtásához szükséges Pályázati kiírás, tájékoztató és ûrlapok a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában az alábbi címen, továbbá a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, V., Szalay u. 1014.) illetve a felsõoktatási intézmények rektori, fõigazgatói és dékáni hivatalaiban szerezhetõk be. A formanyomtatványok az NIIF hálózaton, az alábbi címen: http://www.prof.iif.hu - Felsõoktatási Pályázatok Irodája is rendelkezésre állnak, valamint a mars.arts.u-szeged.hu gép anonymous ftp site-ján a pub/palyazat alkönyvtárban is elérhetõk. A formanyomtatványok korlátozás nélkül sokszorosíthatók, de azokat számítógéppel vagy írógéppel kell kitölteni.

A pályázatokat magyar nyelven, 3 (három) példányban kell benyújtani.

Egy felsõoktatási intézmény csak egy pályázati anyagot nyújthat be, amely karonként és részprogramonként egy vagy több projektet foglal magában.

Az intézeti illetve tanszéki szintû pályázati anyagokat 1997. február 21-ig kell Bagi Ibolya oktatási dékánhelyettesnek eljuttatni a Dékáni Hivatalba.

2. Egy nemzetközi szerzõdésnek köszönhetõen lehetõség nyílik arra, hogy 6 fõ doktorandusz hallgató 6 hónapos részképzésben vegyen részt Baden-Württemberg tartományban 1997. április 1-i kezdettel. Az ösztöndj havi 1300 DM, kollégiumi elhelyezéssel és étkezési lehetõséggel.

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 21, a Külügyi Osztályra. A pályázatok részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 178. számában, valamint a Pályázati Irodában.

3. A Nemzeti Kulturális Alap Irodalmi és Könyv Kollégiuma pályázatot írt ki: Alkotómunka támogatására; Kortárs magyar szépirodalmi és mai társadalmi problémákkal foglalkozó szociográfiai munkák megjelentetésének támogatására, szerzõk és kiadók részére; irodalmi és könyvszakmai rendezvények támogatására; magyar mûvek idegennyelvû megjelentetésének támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 20., kizárólag postai úton a NKA címére (1062 Bp., Bajza u. 32.). A pályázat kiírása megtalálható a NK Hírlevél január 20-i számában, valamint a Pályázati Irodában.

4. A Nemzeti Kulturális Alap Képzõmûvészeti Szakmai Kollégiuma pályázatot írt ki a kortárs magyar képzõmûvészet és képzõmûvészeti élet hazai, határokon túli és nemzetközi eseményeinek, rendezvényeinek, valamint azok kritikai feldolgozásának támogatására, valamint mûvészi és mûvészettörténeti alkotómunka segítésére.

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 20., kizárólag postai úton a NKA címére (1062 Bp., Bajza u. 32.). A pályázat kirása megtalálható a NK Hírlevél január 20-i számában, a Pályázatfigyelõ 1997/2. számának 3-4. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

5. A Soros Alapítvány pályázatot hirdet egyetemi és fõiskolai szakkollégiumok támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. március 10. a pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/2. számának 5. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

6. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium pályázatot hirdet mûvészeti, közoktatási, közgyûjteményi, oktatási és kisebbségi társadalmi szervezetek 1997. évi költségvetési támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 15. A pályázat kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/2. számának 8. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

7. A Magyarországi Cionista Szövetség pályázatot hirdet a gimnazista, fõiskolai és egyetemi hallgatók számára tanulmányok írására a következõ két témában: 1. a cionista mentõakciók; 2. a vidéki cionista szervezetek.

A pályázatok beadási határideje: 1997. augusztus 15, a Bálint Zsidó Közösségi Ház cmére (Bp., VI., Révai u. 16. ). A pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

8. A Magyar Olajipari Múzeum és más intézmények pályázatot írtak ki tanulmányok írására a következõ témakörökben: technikatörténet, gazdaságtörténet, üzem- és vállalattörténet; életrajz, visszaemlékezés, kritika; történeti értékû fényképgyûjtemények és videofilmek.

A pályázatok beadási határideje: 1997. szeptember 15. A pályázat kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/2. számának 12. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.


A következõ szám 1997. február 24-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ         Meghirdetõ     A pályázat célja, címe       Megjelenés helye
1997. febr. 10.        MKM         Széchenyi professzori            Kurír 70.
                                          ösztöndj
1997. febr. 10.   Pro Renovanda       Környezetkultúra      Pályázatfigyelõ 1997/1.
                                                            5-6. 
SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurír 70. 1997. febr. 10. Magyar Honvédség Humán szakemberek Kurír 71. posztgraduális képzése 1997. febr. 13. JATE Testvéregyetemi Kurír 71. tanulmányutak és kül-földi vendégek fogadása 1997. febr. 14. Nk. Külföldi egyetemi Kurír 71. Hungaroló-giai lektori álláshelyek Központ 1997. febr. 15. MÖB Eötvös fiatal kutatói Kurír 71.
http://www.mkm.hu ösztöndj 1997. febr. 15. Magyar Magyarországi Pályázatfigyelõ 1997/1. Filmklubok Szöv. filmklubok 1997. I. 11. o.
SANSZ 1997/1. 20. félévi támogatása o.
Kurír 70. 1997. febr. 15. MKM Mûvészeti, Pályázatfigyelõ 1997/2. közoktatási, 8. o.
Kurír 72. közgyûjteményi, oktatási és kisebbségi társadalmi szervezetek támogatása 1997. febr. 24. Magyar Innovációs Nagydj Pályázatfigyelõ 1997/1. Innovációs Alap. 12. o.
Kurír 70. 1997. febr. 20. Soros Al. C3 Mûhely pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 4-5.o.
SANSZ 1997/1. 28-29. o.
Kurír 70. 1997. febr. 20. Nemzeti Mûvészi és Pályázatfigyelõ 1997/2. Kulturális Alap mûvészet-történeti 3. o.
Kurír 72. alkotómunka 1997. febr. 20. Nemzeti Irodalmi és Kurír 72. Kulturális Alap könyvpályázat 1997. febr. MKM Programfinanszrozási http:/www.prof.iif.hu
ftp: 21.
/kari pályázat //mars.arts.u-szeged.hu/pu szinten/ b/palyazat
Kurír 72. 1997. febr. 21. Doktoranduszok Pályázati Tájékoztató részképzése
Baden-Würt 178.
Kurír 72. tembergben 1997. febr. 28. MKM Felsõoktatási http://www.prof.iif.hu/hir kutatások és ek;
Pályázatfigyelõ fejlesztések 1997/2. 6. o.
Kurir 70. támogatása 1997. febr. 28. Pro Renovanda Trefort-pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. /alternatv oktatási 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. képzés támogatása/ o.
Kurír 70. 1997. febr. 28. MSZSZ Irka Iroda Pályázat magyar Pályázatfigyelõ
1996/12. nyelvû forgatókönyvek 13. o. írására 1997. febr. 28. Jászságért Al. A Jászság Pályázatfigyelõ
1996/12. történetének kutatása 16. o. 1997. febr. 28. Pro Renovanda Egyetemi versenysport Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae támogatása 9. o. 1997. febr. 28. JGYTF-DUE Diákújságró pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 29. o.
Kurír 70. 1997. febr. 29. Házi Jenõ Al. Sopron város és megye Pályázatfigyelõ
1996/12. történelmének kutatása 16. o. 1997. márc. 1. Pro Renovanda Unger-pályázat /új Pályázatfigyelõ 1997/1. tpusú 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. történelemtantás/ o.
Kurír 70. 1997. márc. 1. American Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 68. Academy /Rome/ Fellowship of 3 months 1997. márc. 3. Francia kormány 1997-1998. évi Pályázati Tájékoztató franciaországi 172.
Kurír 69. tanulmányi ösztöndíjak 1997. márc. 5. American Mellon Research Pályázati Tájékoztató Research Inst. Fellowship, 1997-1998 172.
Kurír 69. in Turkey
1997. márc. 10.     Soros Al.      Kollégiumok támogatása   Pályázatfigyelõ 1997/2.
                                                                 5. o.
Kurír 72. 1997. márc. 15. Soros Al. Bolognai kutatói Pályázatfigyelõ 1996/12. program 6.o.
Kurír 69. 1997. márc. 30. Takács Önképzési támogatás Kurír 70. Etel
Ped. Alaptvány 1997. márc. 31. Pro Renovanda A Dunatáji népek Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae kutatása 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. Pro Renovanda Diákok a tudományért Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae pályázat 9. o.
Kurír 69. 1997. márc. 31. Univ. of Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 67. Edinburgh Fellowship of 3 months 1997. ápr. 1. Pro Renovanda Az idegennyelvi Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae tanár- és 9. o.
Kurír 69. /Klebelsberg továbbképzés Al./ támogatása 1997. ápr. 1. Univ. of Mellon Research Pályázati Tájékoztató London, Warburg Fellowship, 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst. 1997. ápr. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurír 69. rendezvények támogatása 1997. ápr. 15. W. F. Albright Mellon Research Pályázati Tájékoztató Inst., Jerusalem Fellowship, 1997-1998 172.;
Kurír 69. 1997. ápr. 15. Soros A. Konferencia program SANSZ 1996/8. 28. oktatók és hallgatók o.;
Pályázatfigyelõ részére 1996/12. 7. o.
Kurír 69. 1997. ápr. 30. Korber Al. Vizuális korforduló Kurír 69. 1997. ápr. 30. Veres Péter Al. Veres Péter irodalmi Kurír 69. pályázat 1997. ápr. 30. FAOSZ Irodalmi pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 20. o.
Kurír 70. 1997. máj. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. május 15. MÖB Államközi szerzõdéses Kurír 71.
http://www.mkm.hu tanulmányutak 1997. máj. 15. Takács Életkezdési támogatás Pályázatfigyelõ 1997/2. Etel
Ped. 6. o.
Kurír 70. Alaptvány 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs SANSZ 1996/11. 31. o. kutatások támogatása