Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

71. szám

1997. január 27.



Információk

1. A kari fejlesztéssel kapcsolatos adatgyûjtés elsõ része, ami egy egyetemi összesités elkészüléséhez jelentett elengedhetetlen lépést, lezárult. A kari tudományos adatbázis létrehozásával kapcsolatos további teendõkrõl a késõbbiekben intézkedik a kar vezetése.

2. A Kárpátaljai Magyar Tanárképzõ Fõiskola azzal a kéréssel fordult többek között karunkhoz is, hogy filozófia, szociológia, pedagógia, pszichológia, politológia, közgazdaságtan, számitástechnika, vallástörténet, kultúrtörténet, néprajz, magyar történelem, idegen nyelv tárgyakból folyó képzésükhöz bármely feleslegessé vált szakkönyvet, jegyzetet, kézikönyvet örömmel fogadnának. Részletes információk a Pályázati Irodában kérhetõk.

3. A számítógépes hálózati rendszer mûködõképességének fenntartása érdekében kérjük a kar minden oktatóját, hogy a hálózatra csatlakoztatott számítógépeket csak úgy vigyék el az épületbõl, ha a fali csatlakozás végét lezárják. Ha ez nem történik meg, az épület egy részében a hálózat mûködésképtelenné válik. Akinek ezzel kapcsolatban kérdése lenne, kérjük, hogy a számítógép elvitele elõtt konzultáljon Szántó Joe Józseffel a Pályázati Irodában.



Rendezvények

1. Róna-Tas András "A honfoglaló magyar nép (Bevezetés a korai magyar történelem ismeretébe)" címû könyvének bemutatójára 1997. január 27-án, hétfõn délelõtt 11 órától kerül sor az MTA elnöki tanácstermében (BP., Roosevelt tér 9.)



Személyi hírek

1. Pukánszky Bélát, a Neveléstudományi Tanszék docensét a mûvelõdési miniszter
Kiss Árpád-díjjal tüntette ki.



Doktori és PhD hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 1997. január 28-án, kedden 11 órai kezdettel ülést tart a Kari Tanácsteremben. Napirendi pontok:

1. Állásfoglalás védett doktori értekezésekrõl (Koszta László, Senga Toru).

2. Doktori eljárás engedélyezése (Vígh Éva).

3. Átminõsitési kérelmek elbírálása (Nagyné Szabó Klára, Vincze László).

4. Javaslat birálóbizottságra és opponensekre (Kordé Zoltán).

5. Akkreditációs pályázat véleményezése (Pálfy Miklós).

2. Wojtilla Gyula "Forrástanulmányok az ókori ind földmûvelés" történetéhez címû doktori értekezésének nyilvános vitájára 1997. február 10-én, hétfõn délelõtt 9 órától kerül sor az MTA Székházában (Budapest, Roosevelt tér 9.).



Pályázatok

1. A Széchenyi Professzori Pályázat, a Felsõoktatási Kutatási és Fejlesztési Pályázat és a TEMPUS pályázati ûrlapjai és kiírásai elérhetõk a mars.arts.u-szeged.hu szerver anonymous ftp site-jának pub/palyazat alkönyvtárában. Bejelentkezni az anonymous loginnal es passwordként a saját E-mail cím megadásával lehet. Kérjük, hogy aki meg tudja oldani, az emlitett pályázatok kellõ anyagait onnan töltse le. Az emltett címen a pub/virus alkönyvtárban friss viruskeresõk is találhatók.

2. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdetett a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjra. az ösztöndíj 40 alatti, felsõfokú diplomával rendelkezõ fiatal kutatók külföldi továbbképzését, külföldi kutatásait, alkotómûhelyekben, kutatói és mûvészeti munkában való részvételét kivánja lehetõvé tenni. Elsõbbséget élveznek a következõ területek kutatói: irodalomtudomány, nyelvészet, mûforditás, történettudomány, szociológia, mûvészetek.

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 15. A pályázat kiírása és a kellõ ûrlap megtalálható a Pályázati Irodában.

3. A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, valamint a Nemzetközi Hungarológiai Központ pályázatot hirdet külföldi egyetemek, fõiskolák magyar vendégoktatói (vendégtanári és lektori) állásainak elnyerésére.

A vendégoktatói megbízás elnyerésének elõfeltétele:

· magyar szakos egyetemi végzettség

· a fogadó ország kulturájának, nyelvének, ill. az ott használható közvetítõ nyelvek magasszintû ismerete

· hazai felsõfokú, esetleg középfokú oktatási intézményben szerzett hosszabb oktatási gyakorlat.

A meghirdetett vendégoktatói helyekre pályázni az alább felsorolt dokumentumok benyújtásával lehet:

· rövid 1 oldalas pályázati kérelem (pontos címmel, telefonszámmal), amelynek tartalmaznia kell a megpályázott külföldi oktatóhely(ek) pontos megnevezését (maximum 2), a külföldön vállalt évek számát (maximum 4 év)

· rövid, 1 oldalas önéletrajz (magyar és idegen nyelven), amely a jelölt családi körülményeire is kitér (a külföldre utazó, vele egy háztartásban élõ családtagok száma, életkora stb.)

· rövid, 1 oldalas szakmai önéletrajz (magyar és idegen nyelven)

· a fontosabb publikációk jegyzéke max. 1 oldalon

· a kiküldetés idõtartamára tervezett oktató- és kutatómunka rövid, 1 oldalas vázlata (magyar és idegen nyelven)

· diplomamásolatok, a nyelvtudást igazoló dokumentumok másolatai

· munkahelyi javaslat (állandó munkahellyel rendelkezõk esetében)

· két, a hungarológia területén elismert szakember ajánlása (ezek benyújtása nem kötelezõ, de a pályázat elnyerésének esélyeit növelheti)

Pályázni a következõ helyekre lehet:

Amerikai Egyesült Államok, New Brunswick, Rutgers Egyetem - lektor

Ausztria, Bécs, Bécsi Egyetem - lektor

Észtország, Tartu, Tartui Egyetem - lektor

Franciaország, Lyon, Jean Moulin Egyetem - lektor (egyéni munkavállalással)

Horvátország, Zágráb, Zágrábi Egyetem - lektor

Lengyelország, Krakkó, Jagelló Egyetem - lektor

Lengyelország, Poznan, Adam Mickiewicz Egyetem - lektor

Lengyelország, Varsó, Varsói Egyetem - lektor

Románia, Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudományegyetem - vendégtanár (nyelvtudomány)

Románia, Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudományegyetem - vendégtanár (irodalomtudomány)

Szlovákia, Pozsony, Komensky Egyetem - vendégtanár (nyelvtudomány)

Szlovénia, Ljubljanai Egyetem - lektor

Szlovénia, Maribor, Maribori Egyetem - lektor

Törökország, Ankara, Ankarai Egyetem - lektor

Udmurtföld, Izsevszk, Udmurt Állami Egyetem - lektor

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 14. déli 12 óra, Nemzetközi Hungarológiai Központba (Bp., XI. Zsombolyai u. 3.)

A határidõre beérkezett, hiánytalanul felszerelt pályázatokat a Nemzetközi Hungarológiai Központ elõterjesztése alapján a Magyar Ösztöndíj Bizottság bírálja el. A bizottság döntésének utólagos felülvizsgálatára nincs lehetõség.

További felvilágosítás kérhetõ a 2092-011-es vagy az 1668-443-as telefonszámon hétköznap délelõtt 10 és 14 óra között, illetve a Dékáni Hivatalban.

4. Megérkezett a Pályázati Irodába az 1998. évre illetve az 1998/1999. tanévre szóló, államközi szerzõdések biztosította külföldi ösztöndíjak kiírása. A pályázatok országonként eltérõ módon hosszú vagy rövid tanulmányutakra és nyári egyetemeken való részvételre vonatkoznak.

A pályázatok beadási határideje:

- franciaországi ösztöndíjak esetében 19997. március 3, a MÖB-nek;

- hosszú vagy rövid tanulmány utak esetében 1997. május 15, a MÖB-nek;

- nyári egyetemek és nyelvtanfolyamok esetében 1997. október 6, a Dékáni Hivatalba.

A pályázatok kiírása és a kellõ ûrlapok megtalálhatók a Pályázati Irodában, valamint a www.mkm.hu Internet-cmen.

5. A Magyar Honvédség pályázatot hirdet humán szakemberek posztgraduális képzésére. A kiírás szerint "Pályázhatnak azok az egyetemek, melyek a jelzett témakörben (például kulturális- és humánmenedzser, szociális munkás, szociális szervezõ, személyügyi-, humán szervezõ, kommunikációs szakember, stb.) akkreditált oktatási programmal rendelkeznek, és a programba integrálható a honvédség szervezeti kultúrájához igazodó, specifikus követelményrendszer és tudástartalom, mintegy 30 %-os arányban a Nemzetvédelmi Egyetem meghatározása szerint." /sic!/

A pályázatok beadási határideje: 1997. február 10. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

6. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és mások fotópályázatot hirdettek amatõr- és diákalkotók, alkotó közösségek számára. Pályázni lehet a hazai cigányság életét, szokásait, hagyományait bemutató legalább 16X24 cm méretû fotókkal, alkotónként legfeljebb 3 db fotóval.

A pályázatok beküldési határideje: 1997. január 31. A pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

7. A Seminaire Dohalsky kétéves oktatást hirdet egyetemi oktatók és hallgatók részére 1997 nyarától a francia prokoll és etikett tárgykörébõl. A pályázat feltétele a francia nyelv ismerete.

A pályázatok beküldési határideje: 1997. január 31, a következõ címre:
Séminaire Dohalsky, Case postale 30, CH-192 MARTIGNY 1.
A pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

8. A JATE általános rektorhelyettese pályázatot hirdetett testvéregyetemi tanulmányutak és külföldi vendégek fogadásához szükséges támogatás elnyerésére.

A pályázatokat 1997. február 13-ig, csütörtökig kérjük leadni a Dékáni Hivatalba. A pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

9. A TEMPUS 1996/decemberi hírlevele, valamint az 1996/1997. évre elfogadott TEMPUS-pályázatok füzete megtalálható a Pályázati Irodában.

10. A TEMPUS értesti a hallgatóságot, hogy a TEMPUS által támogatott külföldi egyetemi tanulmányi lehetõségek 1997-tõl megszûntek, és hogy magyar diákok 1997-ben még nem pályázhatnak a Socrates programra.

11. A Socrates programmmal kapcsolatosan a European Credit Transfer System /ECTS/ ismertetõje megtalálható a Pályázati Tájékoztató 174. számában, valamint a Pályázati Irodában.



A következõ szám elõreláthatólag 1997. február 10-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens



Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ         Meghirdetõ     A pályázat célja, címe       Megjelenés helye
1997. jan. 30.        Magyar        Turisztikai pályázat     SANSZ 1996/11. 37. o.
                   Turisztikai      (benne: rendezvények
                    Szolgálat          lebonyolítása)
1997. jan. 31.      Soros Al.            Kulturális         Pályázatfigyelõ 1997/1.
                                   folyóiratok támogatása     12. o.
SANSZ 1997/1. 28-29. o.
Kurr 70. 1997. jan. 31. Pro Renovanda Osztrák-magyar közös Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae múlt kutatása 8-9. o. 1997. jan. 31. Soros Al. Általános kutatói Pályázatfigyelõ 1996/12. ösztöndíj 3-8 hónapra 5.o. Nyugat-Európába vagy az USÁ-ba 1997. jan. 31. Soros Al. Leuveni kutatói Pályázatfigyelõ 1996/12. program 5.o. 1997. jan. 31. Soros Al. Leicesteri kutatói Pályázatfigyelõ
1996/12. program 5-6.o. 1997. jan. 31. Soros Al. Oxfordi és yorki Pályázatfigyelõ 1996/12. kutatói program 6.o. 1997. jan. 31. MFK Magyary Zoltán SANSZ 1996/11. 30. posztdoktori ösztöndíj o.;
Kurír 66. 1997. jan. 31. OMFB Alkalmazott Pályázatfigyelõ 1997/1. kutatási-fejlesztési 9. o.;
Kurr 70. pályázat 1997. jan. 31. Bács-Kiskun Fotópályázat a Kurr 71. Megyei cigányság életérõl Önkormányzat 1997. jan. 31. Séminaire Francia protokoll és Kurr 71. Dohalsky etikett 1997. jan. 31. DUE Országos Pályázatfigyelõ 1996/9. diákújságíró, 10. o.
SANSZ 1996. szept. diákrádiós pályázat 28. o. 1997. febr. 1. Elõ-Tér Színházi Alkotómunka Pályázatfigyelõ
1996/10. Mûvészeti Iskola 12. o. 1997. febr. 1. többen Szolnok megyei Pályázatfigyelõ 1996/11. néprajzi és
16. o.; nyelvjárási gyûjtõpályázat 1997. febr. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. febr. 10. MKM Széchenyi professzori Kurr 70. ösztöndj
1997. febr. 10.   Pro Renovanda       Környezetkultúra      Pályázatfigyelõ 1997/1.
                                                            5-6. 
SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurr 70. 1997. febr. 10. Magyar Honvédség Humán szakemberek Kurr 71. posztgraduális képzése 1997. febr. 13. JATE Testvéregyetemi Kurr 71. tanulmányutak és külföldi vendégek fogadása 1997. febr. 14. MKM, Nk. Külföldi egyetemi Kurr 71. Hungarológiai lektori álláshelyek Központ 1997. febr. 15. MÖB Eötvös fiatal kutatói Kurr 71.
http://www.mkm.hu ösztöndj 1997. febr. 15. Magyar Magyarországi Pályázatfigyelõ 1997/1. Filmklubok Szöv. filmklubok 1997. I. 11. o.
SANSZ 1997/1. 20. félévi támogatása o.
Kurr 70. 1997. febr. 24. Magyar Innovációs Nagydj Pályázatfigyelõ 1997/1. Innovációs Alap. 12. o.
Kurr 70. 1997. febr. 20. Soros Al. C3 Mûhely pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 4-5.o.
SANSZ 1997/1. 28-29. o.
Kurr 70. 1997. febr. 28. MKM Kutatások és http://www.prof.iif.hu/hir fejlesztések ek;
Kurir 70. támogatása 1997. febr. 28. Pro Renovanda Trefort-pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. /alternatv oktatási 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. képzés támogatása/ o.
Kurr 70. 1997. febr. 28. MSZSZ Irka Iroda Pályázat magyar Pályázatfigyelõ
1996/12. nyelvû forgatókönyvek 13. o. írására 1997. febr. 28. Jászságért Al. A Jászság Pályázatfigyelõ
1996/12. történetének kutatása 16. o. 1997. febr. 28. Pro Renovanda Egyetemi versenysport Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae támogatása 9. o. 1997. febr. 28. JGYTF-DUE Diákújságró pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 29. o.
Kurr 70. 1997. febr. 29. Házi Jenõ Al. Sopron város és megye Pályázatfigyelõ
1996/12. történelmének kutatása 16. o. 1997. márc. 1. Pro Renovanda Unger-pályázat /új Pályázatfigyelõ 1997/1. tpusú 5-6.
SANSZ 1997/1. 25. történelemtantás/ o.
Kurr 70. 1997. márc. 1. American Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 68. Academy in Rome Fellowship of 3 months 1997. márc. 3. Francia kormány 1997-1998. évi Pályázati Tájékoztató franciaországi 172.
Kurr 69. tanulmányi ösztöndíjak 1997. márc. 5. American Mellon Research Pályázati Tájékoztató Research Inst. Fellowship, 1997-1998 172.
Kurr 69. in Turkey 1997. márc. 15. Soros Al. Bolognai kutatói Pályázatfigyelõ 1996/12. program 6.o.
Kurr 69. 1997. márc. 30. Takács Etel Önképzési támogatás Kurr 70. Pedagógiai Alaptvány 1997. márc. 31. Pro Renovanda A Dunatáji népek Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae kutatása 9. o.
Kurr 69. 1997. márc. 31. Pro Renovanda Diákok a tudományért Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae pályázat 9. o.
Kurr 69. 1997. márc. 31. Univ. of Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 67. Edinburgh Fellowship of three months 1997. ápr. 1. Pro Renovanda Az idegen nyelvi Pályázatfigyelõ 1996/12. Hungariae tanárképzés, 9. o.
Kurr 69. /Klebelsberg továbbképzés Al./ támogatása 1997. ápr. 1. Univ. of Mellon Research Pályázati Tájékoztató London, Warburg Fellowship, 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst. 1997. ápr. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurr 69. rendezvények támogatása 1997. ápr. 15. W. F. Albright Mellon Research Pályázati Tájékoztató Inst., Jerusalem Fellowship, 1997-1998 172.;
Kurr 69. 1997. ápr. 15. Soros A. Konferencia program Pály. Tájékoztató oktatók és hallgatók 1996/162.; SANSZ 1996/8. részére 28. o.;
Pályázatfigyelõ 1996/12. 7. o.
Kurr 69. 1997. ápr. 30. Korber Al. Vizuális korforduló Kurír 69. 1997. ápr. 30. Veres Péter Al. Veres Péter irodalmi Kurír 69. pályázat 1997. ápr. 30. FAOSZ Irodalmi pályázat Pályázatfigyelõ 1997/1. 12. o.
SANSZ 1997/1. 20. o.
Kurr 70. 1997. máj. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51.;
Pályázati Inst. for Fellowship Tájékoztató 172. Advanced Studies 1997. május 15. MÖB Államközi szerzõdéses Kurr 71.
http://www.mkm.hu tanulmányutak 1997. máj. 15. Takács Etel Életkezdési támogatás Kurr 70. Pedagógiai Alaptvány 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért 1997. jún. 30. Tihanyi Alap. Pályázat I-III. éves SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurr történészhallgatóknak 70. 1997. jún. 30. Magyar Vakok és Irodalmi pályázat a SANSZ 1997/1. 25. o.
Kurr Gyengénlátók látássérültek életérõl 70. Orsz. Szöv. 1997. aug. 1. Trends in Advanced Study Pályázati Tájékoztató 172. Scholarship Fellowship (Netherland) 1997. szept. Pro Renovanda Történelem-földrajz Pályázatfigyelõ
1996/12. 15. Hungariae pályázat 10. o.; Kurr 69. 1997. okt. 6. MÖB Államközi szerzõdéses Kurr 71.
http://www.mkm.hu nyári egyetemek és nyelvkurzusok 1997. okt. 15. Pro Renovanda Kollégiumok, Pályázatfigyelõ
1996/12. Hungariae kollégiumi 10. o.; Kurr 69. rendezvények támogatása folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs SANSZ 1996/11. 31. o. kutatások támogatása