Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

69. szám

1996. december 16.


Információk

1. A Kari Tanács 1996. december 12-i ülésén a következõ döntések születtek:

- egyhangúlag támogatta Eva Kushner felterjesztését Doctor Honoris Causa cím adományozására;

- a kommunikáció szak által meghirdetett módosított felsõfokú szakképzési programokat (mûsorvezetõ, sajtóasszisztent, elektronikus médiaasszisztens, vállalati kommunikációs munkatárs) egyhangúlag támogatta;

- a kulturális menedzserképzés tervét egyhangúlag támogatta;

- döntött a kari bizottságok megújításáról. Eszerint a Kari Tanács egyhangúlag elfogadta azt az elvet, hogy az Oktatási Bizottságba, a Gazdasági és Kubatúra Bizottságba, valamint az újonnan megalakult Tudományos és Pályázati Bizottságba a hivatalból elnöki tisztséget betöltõ illetékes dékánhelyettesek mellett az intézetek által delegált tagok vegyenek részt. Ennek alapján az alábbi bizottságok kezdték el mûködésüket:

     Bizottság               Elnök                            Tagok
Oktatási Bizottság   Bagi Ibolya okt.        Kothencz Mihály TO-vezetõ + az
                     dékánhelyettes          intézetek delegált képviselõi
                                             (szakgazdák v. a szak mûködését átlátó
                                             kollégák + 1 hallgató)
Tanulmányi           Almási Tibor adjunktus  Vidákovich Tibor docens
Kiss Anikó Bizottság tanársegéd + 3 hallgató Gazdasági és J. Nagy László ált Kelemen Éva DH-vezetõ + az intézetek Kubatura Bizottság dékánhelyettes delegált képviselõi + az érdekvédelem képviselõi Tudományos és J. Nagy László ált Kelemen Éva DH-vezetõ + az intézetek Pályázati Bizottság dékánhelyettes delegált képviselõi a vezetõ oktatók körébõl Fegyelmi Bizottság Feleky Gábor docens Eördögh István docens + 1 hallgató Doktori és Tekintettel arra, hogy a dr. univ. ügyek 1996. december Tudományos 31-ével lezárulnak, a bizottság megszûnik, a bizottság Bizottság doktori ügyeken túli feladatkörét a Tudományos és Pályázati Bizottság veszi át.

- a Tanulmányi Bizottság tagjává választotta:

- Kiss Anikót 15 igen, 1 tartózkodás szavazattal;

- Vidákovich Tibort 16 igen szavazattal;

- a Fegyelmi Bizottság elnökévé választotta:

- Feleky Gábort 14 igen, 2 tartózkodás szavazattal;

- a Fegyelmi Bizottság tagjává választotta:

- Eördögh Istvánt 14 igen, 1 tartózkodás és 1 érvénytelen szavazattal.

2. Oktatási terveik ismertetése, a NAT tervezett bevezetésével kapcsolatos néprajz tanári képzés kérdéseinek áttekintése érdekében a magyarországi néprajzi tanszékek vezetõi és oktatói (Budapest, Pécs, Miskolc - Debrecen nem képviseltette magát) 1996. november 30-án megbeszélést tartottak a szegedi Néprajzi Tanszéken.


Rendezvények, konferenciák

1. 1996. november 27-én került sor Klasszika-Filológia Tanszék és az Ókortudományi Társaság szegedi tagozatának tudományos ülésére, melyen Tar Ibolya "Ovidius Metamorphosesének szerkezeti kérdései", Olajos Terézia "A bizánci-magyar kapcsolatok egy epizódja I. András idején", Lázár István pedig "Szántó (Arator) István irodalmi munkássága" címû dolgozatát olvasta fel.

2. A JATE Hispanisztika Tanszéke 1996. november 28-án tudományos diákköri ülést tartott, melyen Bán Mónika, Jancsó Katalin, Kovács Anita és Thury Virág olvasta fel dolgozatát.

3. Az ELTE Magyar-Francia Posztgraduális Mûhellyel (ATELIER) való megállapodásunk értelmében a JATE hallgatói 1996 decemberétõl korlátozott számban részt vehetnek a Mûhely programjának magyar és francia nyelvû elõadásain. A résztvevõk számára az ATELIER útiköltség-térítést ad. Jelentkezni lehet Csernus Sándornál, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszéken (tel: 4383. mellék).


Személyi hírek

1. A neves szlavistáról elnevezett F. Miklosich-díjat ebben az esztendõben H. Tóth Imre, a Szláv Filológiai Tanszék egyetemi tanára kapta.

2. A Finn Irodalmi Társaság (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Finnish Literature Society) 1996. november 29-én levelezõ tagjává választotta Barna Gábort, a Néprajzi Tanszék docensét.

3. November 28-án az Alapszabály elfogadásával hazai filozófusok és egyetemisták megalapították a Magyarországi Frankofon Filozófiai Társaságot. Az ELTE BTK épületében megtartott alakuló közgyûlés egyhangú szavazással Dékány Andrást, karunk Filozófia Tanszékének oktatóját választotta a Szegeden bejegyzésre kerülõ Társaság elnökének.


Pályázatok

1. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatot hirdetett az 1997. évre irodalmi (szépirodalmi, kritikai és irodalomtudományi) és vegyes mûfajú (bölcseleti, kulturális és társadalomtudományi folyóiratok és periodikák támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 15. A pályázat részletes leírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1996/12. számának 3. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

2. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatot hirdetett az 1997. évre közmûvelõdési kiadványok (folyóiratok, periodikák) támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 15. A pályázat részletes leírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1996/12. számának 3-4. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

3. A Soros Alapítvány a következõ pályázatokat írta ki:

a., 3-9 hónapos, elsõsorban nyugat-európai, esetleg USA-beli kutatói ösztöndíjra részben a humán- és társadalomtudományok területére, illetve már megkapott ösztöndíjak kiegészítésére.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 31.

b., 3 hónapos kutatási és 9 hónapos posztgraduális vagy posztdoktori ösztöndíjra a humán- és társadalomtudományok területére a Leuveni Egyetemen.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 31.

c., egyéves MA programra a Leicesteri Egyetemen.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 31.

d., 9 hónapos posztgraduális vagy posztdoktori ösztöndíjra többek között a humán- és társadalomtudományok területére az Oxfordi Egyetemen.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 31.

e., M.A. fokozat szerzése céljából egyéves ösztöndíjra a politikai filozófia területére területére a Yorki Egyetemen.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 15.

f., 4 hónapos posztgraduális ösztöndíjra a humán- és társadalomtudományok területére a Bolognai Egyetemen. Csak 38 évnél nem idõsebb kutatók pályázhatnak többek között régészet, mûvészettörténet, olasz irodalom, filozófia, szemiológia, stb. területén.

A pályázatok beadási határideje: 1997. március 15.

g., egyéves, fokozatot nem adó tanulmányútra az USA-n belül Virtual University címmel a következõ szakterületek valamelyikére: amerikanisztika, mûvészettörténet, kulturális antropológia, nemzetközi kapcsolatok, angol nyelv és irodalom, történelem, politológia, szociológia.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 10.

h., rövid, maximum 3 hónapos külföldi tanulmányutak támogatására fiatal kutatók és PhD hallgatók részére.

A pályázatok beadási határideje: 1996. december 31. (a 1997. március 1-június 30. közötti periódusra), és 1997. április 15. (a 1997. július 1-október 31. közötti idõszakra.

i., külföldi konferenciákon való részvétel támogatására fiatal kutatók és egyetemi hallgatók részére. A támogatás maximált összege: 400 .

A pályázatok beadási határideje: 1996. december 31. (a 1997. március 1-június 30. közötti periódusra), és 1997. április 15. (a 1997. július 1-október 31. közötti idõszakra).

A pályázatok részletes leírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1996/12. számának 5-7. oldalán, a SANSZ 1996/12. számának 28-29. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

4. A KORBER-Alapítvány "Vizuális korforduló? Kép-Technika-Reflexió" címmel pályázatot írt ki, amelynek célja, hogy a képek technikai elõállításának, tudományos területeken való felhasználásának lehetõségeit gondolja végig. Tanulmányi- vagy lakhely, ill. állampolgárság nem játszik szerepet. A jelentkezést német nyelven kell beadni. A pályázhatnak bármely felsõoktatási intézmény hallgatói, de tanulmányi éveik száma ne haladja meg a 6-ot (külföldi tanulmányokat is beleértve).

A jelentkezés határideje: 1997. április 30. (a postai bélyegzõ alapján). A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában, valamint elérhetõ a következõ címeken:

e-mail: dsp@stiftung.kroeber.de; www: http://www.stiftung.kroeber.de/dsp

5. A Szegedért Alapítvány kiírta 1997. évi pályázatait. Eszerint támogatást nyer egy személy, akinek életútja Szeged hírnevének öregbítéséhez hozzájárul; támogatást nyerhetnek többek között olyan, a társadalomtudomány, bölcsészet, publicisztika, valamint a mûvészetek bármely területén megnyilvánuló teljesítmény és alkotás; külön pályázat tartalmazza az oktatási intézményekben folytatott tanulmányok; egyéni és csoportos mûvészeti tevékenység; külföldi tanulmányutakon és konferenciákon való részvétel; Szegeden tartandó konferenciák, valamint a városhoz kapcsolódó kötetek, kiadványok támogatását.

A pályázatok beadási határideje: 1997. január 10. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Szegedi Egyetem 1996. december 3-i számának 2. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

6. A Veres Péter Alapítvány irodalmi pályázatot hirdet. Pályázni lehet 15-20 gépelt oldal terjedelmû esszével, kritikával vagy mûelemzéssel a következõ témák valamelyikére: Veres Péter egy szépirodalmi mûvének elemzése; Veres Péter gondolatai kora társadalmáról, politi-kájáról, gazdasági bajairól; Veres Péter, az ember és a politikus. A pályázat fõdíja: 30.000 Ft.

A pályázatok beadási határideje: 1997. április 30. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

7. A Kelet-Európai Egyetemi Csereprogram (CEEPUS) 1997. évi pályázatai a következõ területeken történõ együttmûködésre tartalmaznak pályázati lehetõségeket: kelet-európai egyetemi hálózat kiépítése és fejlesztése; intenzív kurzusok; nyelvi kurzusok; diákkirándulások; diák- és oktatói cserék.

A pályázatok beadási határideje: 1997. jan. 15. A pályázatok bírálati szempontjai megtalálhatók a Pályázati Tájékoztató 162. számában, ismertetõ a Pályázati Irodában. Pályázati ûrlap a Külügyi Osztályon igényelhetõ.

8. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a következõ pályázatokat írta ki:

a., "Diákcsere mozgalomért" címmel az 1997. évre diákcserék támogatására, valamint külföldi szakmai gyakorlat támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. jan. 15.

b., "Osztrák-magyar közös múlt" címmel a 16-20. századi osztrák-magyar kapcsolatok kutatására, konferenciák támogatására, publikációk ösztönzésére.

A pályázatok beadási határideje: 1997. jan. 31.

c., "Egyetemi diáksportért" címmel az egyetemi versenysport mûködési feltételeinek javítására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. febr. 28. A

d., "Dunatáji népek kutatása" címmel a közép-európai régiónak, a régió más népeinek kutatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. márc. 31.

e., "Diákok a tudományért" címmel a felsõoktatásban kiemelkedõ tudományos teljesítményt elért fiatalok tudományos tevékenységének támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. márc. 31 illetve október 31.

f., "Klebelsberg-pályázat" címmel az idegennyelvi képzés és továbbképzés támogatására. Pályázni lehet: tananyagok, tantárgyi programok kidolgozására és korszerû tananyagok beszerzésére; idegen nyelvi szakirányú továbbképzés programjainak kidolgozására, adaptálására; szervezett továbbképzésen illetve nemzetközi konferenciákon való részvételre.

A pályázatok beadási határideje: 1997. ápr. 1.

g., "Kollégiumokért" címmel kollégiumi öntevékeny csoportok mûködésének, valamint kollégiumi rendezvények szervezésének támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. ápr. 15. illetve okt. 15.

h., A "Történelem-földrajz szakalapítvány" pályázatot hirdet történeti kézikönyvek, kartográfiai munkák, térképek, helynévtárak, történeti földrajzi feldolgozások támogatására.

A pályázatok beadási határideje: 1997. szept. 15.

A pályázatok részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1996/12. számának 8-10. oldalán, a SANSZ 1996/12. számának 24-25. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

9. A francia kormány kiírta az 1997/1998. évi franciaországi ösztöndíjpályázatait. Ezek a kutatási (DEA), posztgraduális (DESS), valamint a doktori kutatások ösztöndíja (PhD). Csak 32 évnél nem idõsebb kutatók, a DESS és a DEA esetében utolsó éves egyetemi hallgatók is pályázhatnak.

A pályázatok beadási határideje: 1997. márc. 3. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 1996/172. számában, valamint a Pályázati Irodában.

10. A Jeruzsálemi Régészeti Kutatások Albright Intézete Mellon kutatói ösztöndíjat írt ki, melynek összege 10.500 . A kiírás három idõszakra szól, ezek: 1997. szept. 1- nov. 30; 1997. dec. 1- 1998. febr. 28.; és 1998. márc. 1- máj. 31.

A pályázatok beadási határideje: 1997. ápr. 15. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 1996/172. számában, valamint a Pályázati Irodában.

11. Az American Research Institute in Turkey Mellon posztdoktori kutatói ösztöndíjat írt ki, melynek összege 10.500 . A kiírás két-három hónapra szól, és felöleli a bölcsészettudomány minden területét.

A pályázatok beadási határideje: 1997. márc. 5. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 1996/172. számában, valamint a Pályázati Irodában.

12. A Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel Mellon posztdoktori kutatói ösztöndíjat írt ki, melynek összege 2.600 + útiköltség. A kiírás három hónapra szól, a kutatások témaköre a középkori és koraújkori európai kultúrtörténet.

A pályázatok beadási határideje: 1997. jan. 31. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 1996/173. számában, valamint a Pályázati Irodában.

13. A TEMPUS-pályázatok kitöltéséhez szükséges magyar nyelvû kézikönyv megtalálható a Pályázati Tájékoztató 173. számában, valamint a Pályázati Irodában.

14. A Siegeni Egyetem önköltséges nemzetközi nyári egyeteme 1997. aug. 1-29. között kerül megrendezésre. A kurzus részvételi díja: 750 DM.

A jelentkezési határidõ: 1997. júl. 1. A kurzus leírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 1996/173. számában, valamint a Pályázati Irodában.

15. A Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Parlamentje ösztöndíjpályázatot írt ki diplomás fiatalok számára a német politikai rendszer tanulmányozására a Bonni Egyetemen. Az ösztöndíj idõtartama: 1997. szept. 1-1998. január 31.

A pályázatok beadási határideje: 1997. jan. 31. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.


Ezúton kívánunk karunk oktatóinak, dolgozóinak és hallgatóinak, valamint a Kurír összes olvasójának kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendõt.


A következõ szám 1997. január 6-án jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens