Kari Kurír

68. szám

1996. november 25.

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir


Információk

1. A Kari Tanács 1996. november 14-i ülésén a következõ határozatokat hozta:

- A kar tanártovábbképzési tervével kapcsolatban a Kari Tanács egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy javasolja az Egyetemi Tanácsnak egy egyetemi szintû továbbképzési intézet létrehozását.

- A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta az Angol Tanszék elõterjesztését, hogy a megalakult Angol Intézet keretén belül három tanszék mûködjön.

2. 1996. november 12-13-án lezajlottak karunkon a hallgatói önkormányzati választások, amelyek eredményeképp - az eddigi legmagasabb, 45 %-os részvétel mellett - a következõ eredmények születtek:

- a kari HÖK tagjai: Kövesdi Mariann II. angol-francia szakos,

Magyar Roland III. angol szakos,

Kurucz Éva II. magyar-finnugor szakos,

Tóth Gábor III. magyar szakos és

Magyar Csaba IV. történelem-kommunikáció szakos hallgató;

- az egyetemi HÖK tagjai: Magyar Roland II. angol szakos és

Tóth K. József IV. történelem - III. szociológia szakos hallgató.

3. 1996. november 21-én zajlott le a megbízott intézetvezetõk értekezlete. A megbeszélés alapján a kar a következõ ajánlásokat fogalmazta meg az intézetek Szervezeti és Mûködési Szabályzatára, illetve a december eleji választásokra vonatkozóan:

- 1. Az Intézeti Tanácsnak legyenek tagjai az intézethez tartozó tanszékek vezetõi.

- 2. A tanszékek további képviselete a továbbiakban oly módon történjen, hogy minden tanszék - létszámától függetlenül - egyenlõ arányban képviselteti magát.

- 3. A hallgatók részvételét a Felsõoktatási Törvényben meghatározott arányok szerint biztosítani, azaz a tanács tagjainak legalább 25 %-a közülük kell hogy kikerüljön. A PhD-ösztöndíjasok értelemszerûen hallgatóknak tekintendõk.

- 4. A Kari Tanács felhatalmazása alapján a tanszékvezetõk dolgozzák ki az intézet ideiglenes Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, valamint az ideiglenes Intézeti Választási Szabályzatot.

A kar Dékáni Hivatala szükség esetén technikai segítséget nyújt az intézeti választásokhoz.

4. A JATE Bölcsészettudományi Kara 1997 elejétõl két szemeszterbõl álló felsõfokú kulturális menedzserképzõ tanfolyam indítását tervezi. A kurzus célja, hogy olyan, kultúra-központú szemléletet és napi gyakorlatot eredményezõ szaktudást közvetítsen, amely biztosíthatja a kultúra és a kultúra intézményeinek fennmaradását. A képzés lényegében posztgraduális képzést jelent, 9 hónapos, heti egy napra csoportosított elõadásokkal és szemináriumokkal, önköltséges formában.

5. 1996. november 22-én látogatást tett egyetemünkön Henri Le Breton francia kulturális tanácsos, aki az egyetemmel, valamint karunkkal és az itt folyó francia szakos képzéssel ismerkedett. A tanácsost fogadta Mészáros Rezsõ egyetemünk rektora, Balázs Mihály, karunk dékánja, valamint a vendég felkereste a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszéket is.

6. A BTK Szakszervezeti Bizottsága 1996. november 29-én, pénteken délután 14.30-kor találkozót rendez a Kari Tanácsteremben a kar nyugdíjas dolgozói számára, amelyre szerettel várják az érdekelteket.

7. Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék adjunktusa résztvett az európai nyelvmûvelésrõl októberben Regensburgban rendezett "Europische Sprachkultur und Sprachpflege" címû konfernecián, és elõadást tartott a magyar nyelvmûvelés történetérõl és helyzetérõl "Ungarische Sprachkultur. Ein Überblick" címmel.


Személyi hírek

1. A Kari Tanács 1996. november 14-i ülésén egyhangúlag támogatta:

- dr. Penkéné dr. Jancski Olga pályázatát a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanszékvezetõi posztjára;

- Gyáfrás Edit három évre szóló tanársegédi megbízatását a Német Nyelvészeti Tanszékre;

- Zrínyi Andrea két évre szóló tanársegédi megbízatását a Német Nyelvészeti Tanszékre.

2. A JATE PR-ügyeinek intézését Keczer Gabriella végzi, aki 1996 novemberében felkereste karunkat, és a kar vezetésével a BTK PR-ügyeirõl, a Kar külsõ menedzselésének lehetõségeirõl tárgyalt. Karunk hasonló feladatainak szervezését és koordinálását 1996 novemberétõl részfoglalkozásban Keserû Gizella végzi.


PhD- és habilitációs hírek

1. Dr. Szörényi László, az irodalomtudomány kandidátusa habilitációs elõadásokat tart karunkon. Elsõ elõadását "A neolatin filológia jelentõsége és szerepe a magyar irodalomtudományban" címmel 1996. december 4-én, szerdán délelõtt 10 órától tartja a BTK VIII. termében, míg a másodikra "Arany János epikai koncepciójának kialakulása" címmel a Petõfi sugárúti épület I. számú termében kerül sor 1996. december 4-én déli 12 órától.

2. Andrási Dorottya, Müllner András és Szabó Gábor PhD-szigorlatára 1996. december 11-én, szerdán 10 órától Fried István tanári szobájában kerül sor.

3. Senga Toru PhD-védése 1996. december 20-án, pénteken 10.30 órától lesz a Kari Tanácsteremben.


Konferenciák, rendezvények

1. Az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék vendége lesz november 27-30. között Roberto Ruspanti olasz irodalmár professzor, valamint Angelo Chiuchiu olasz nyelvészprofesszor, aki november 26-án 17 órától tart elõadást az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéken.

2. A Közép-Európa Egyetemen (CEU) december 5-6-án "Croatia today" címmel kerekasztal-beszélgetésre, filmbemutatóra, valamint rock koncertre kerül sor. A részletes program megtekinthetõ a pályázati faliújságon, valamint a Pályázati Irodában.

3. A Közép-Európa Egyetemen (CEU) december 11-én 17.30 órától Andrew Louth, a Durhami Egyetem tanára tart elõadást "Constantine Porphyrogennetus and the Origins of South-Eastern Europe" címmel. Az elõadás helyszíne: Budapest, Nádor u.. 9., 4. emelet, 409. terem.

4. Nirman Moranjak-Bamburac, a Szarajevói Egyetem tanára "Multikulturalizmus Boszniában" címmel tart elõadást a Móra Kollégiumban november 27-én, szerdán 20 órától. Az elõadás oroszul zajlik, szinkrontolmácsolással.

Az érdeklõdõket mindegyik rendezvényre szeretettel várják.


Pályázatok

1. A Mellon Alapítvány háromhónapos római kutatói ösztöndíjra írt ki pályázatot. A jelent-kezõknek legalább PhD-fokozattal kell rendelkezniük, és a következõ szakterületek valamelyi-kén kell dolgozniuk: régészet, klasszika-filológia, mûvészettörténet, i. sz. 300 - i. sz. 1800. közötti idõszak története, modern itáliai tanulmányok. Az ösztöndíj összege: 10.000 .

A pályázatok beküldési határideje: 1997. március 1. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

2. A TECHNOPROF 97 felsõoktatási, szakoktatási, tudományos-gyakorlati konferenciát Moszkvában rendezik meg 1997. január 6-10. között. A részvétel önköltséges. A konferencia tájékoztatója és jelentkezési lapja megtalálható a Pályázati Irodában.

3. A Magyar Köztársaság Országgyûlésének elnöke és külügyminisztere pályázatot írt ki "Magyarország és az Európai Unió" illetve "Magyarország és a NATO" címmel posztdoktori ösztöndíjasok számára. Pályázni lehet maximum 30 oldal terjedelmû dolgozattal, ami a fenti témák valamelyikét tárgyalja. A pályázat fõdíja: 200.000 Ft.

A dolgozatok beküldési határideje: 1996. december 1. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 171. számában, valamint a Pályázati Irodában.

4. A Láthatatlan Kollégium negyedik évkönyve megtalálható a Pályázati Irodában.

5. Az Eichsttti Katolikus Egyetem féléves ösztöndíjra írt ki pályázatot olyan kutatók számára, akik a következõ témák valamelyikét kutatják: Közép- és Kelet-Európa gazdasági és szociális átalakulásának kulturális következményei; a nacionalizmus és és a nemzeti identitás, azok szerepe a közép-és kelet-európai népek hagyományaiban és történelmében; az 1989-es átalakulás és a közép-európai politikai filozófiára gyakorolt hatása. Az ösztöndíj alapösszege 1.250 DM, amelyhez egyéb lehetõségek is társulnak.

A pályázatok beadási határideje a kiírásban nem szerepel, ezért azt késõbb közöljük. A pályázat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.

6. A TEMPUS francia és német nyelvû pályázati kiírásai és ûrlapjai elérhetõk a Pályázati Irodában illetve E-mail segítségével igényelhetõk a zilahi@hist.u-szeged.hu címen.

7. Debreczeny György szakkönyvterjesztõ könyvkínálata, valamint a Grand Tours Utazási Iroda személyszállítási árajánlata megtekinthetõ a Pályázati Irodában.

A következõ szám 1996. december 9-én jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

   Határidõ      Meghirdetõ        A pályázat célja, címe  Megjelenés helye            
1996. nov. 30.   Soros A.          Kiegészítõ támogatás    Pályázatfigyelõ 1996/10.    
                                   külföldi tanulmányi     6. o. 
SANSZ 1996/10. 30. ösztöndíjhoz
/ o.
Kurír 57. posztgraduális/ 1996. nov. 30. Mentálhigiénés Esetmegoldó pályázat SANSZ 1996/10. 20. o.; Programiroda Pályázatfigyelõ
1996/10. 12. o.; Kurír 65. 1996. nov. 30 Élet és Esszépályázat SANSZ. 1996/10. 20. Irodalom o.;
Kurír 65. szerkesztõsége 1996. nov. 30. Littera Nova Gyermekvers- és SANSZ 1996/11. 22. o.; Kiadó mesepályázat Pályázatfigyelõ 1996/11.
12-13. o. 1996. nov. 30. Littera Nova Pályázat fiatal SANSZ 1996/11. 22.o.; Kiadó képzõmûvészeknek Pályázatfigyelõ 1996/11.
12-13. o.; 1996. nov. 30. Vigilia Az értelmiség levélben; Kurír 65. szerepvállalása és feladatai korunkban 1996. dec. 1. Francia Intézet Francia kultúra a Pályázatfigyelõ
1996/10. magyar színházi 11. o.; Kurir 67. kísérletekben 1996. dec. 1. Svenska Svédországi Pályázati Tájékoztató Institutet ösztöndíjak 169.;
Kurír 67. 1996. dec. 6. Univ. of Research Fellowships, Pályázati Tájékoztató London, Warburg 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst. 1996. dec. 9. KDNP pápai Országos SANSZ 1996/10. 26. szervezete novellapályázat o.
Pályázatfigyelõ
1996/10 . 12. o. 1996. dec. 18. EU ESPRIT Információtechnológiai Pályázati Tájékoztató program 1996/163. sz. 1996. dec. 31. Soros A. Rövid tanulmányút Pályázati Tájékoztató program 1996/162. sz.;
SANSZ 1996/8. 28. o. 1997. jan. 15. Regensburgi Erasmus /Tempus Pályázati Tájékoztató Egyetem Programme 1996/163. sz. 1997. jan. 30. Magyar Turisztikai pályázat SANSZ 1996/11. 37. o. Turisztikai (benne: rendezvények Szolgálat lebonyolítása) 1997. jan. 31. MFK Magyary Zoltán SANSZ 1996/11. 30. posztdoktori ösztöndíj o.;
Kurír 66. 1997. jan. 31. DUE Országos Pályázatfigyelõ 1996/9. diákújságíró, 10. o.
SANSZ 1996. szept. diákrádiós pályázat 28. o. 1997. febr. 1. Elõ-Tér Színházi Alkotómunka Pályázatfigyelõ
1996/10. Mûvészeti Iskola 12. o. 1997. febr. 1. többen Szolnok megyei Pályázatfigyelõ 1996/11. néprajzi és
16. o.; nyelvjárási gyûjtõpályázat 1997. febr. 1. The Nederlands Mellon Research Kurír 51. Inst. for Fellowship Advanced Studies 1997. márc. 31. Univ. of Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 67. Edinburgh Fellowship of 3 months 1997. márc. 31. American Mellon Post-Doctoral levélben; Kurír 68. Academy in Rome Fellowship of 3 months 1997. ápr. 1. Univ. of Mellon Research Pályázati Tájékoztató London, Warburg Fellowship, 1997-1998 168.; Kurír 67. Inst. 1997. máj. 31. ICCROM Médiák a kulturális SANSZ 1996/6-7. 17. o. örökségért folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs SANSZ 1996/11. 31. o. kutatások támogatása