Kari Kurír

65. szám

1996. október 14.

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir


Információk

1. A normatív finanszírozás 1996. szeptember 1-jével kezdõdõ részleges bevezetésével az egyetem - a képzési elõirányzat keretében - pótlólagos pénzösszeghez jutott, amelynek elosztásánál a kari hallgatói arányokat vették figyelembe. Ennek eredményeképp a BTK 14.084.000 Ft-ot kapott. Ebbõl az összegbõl a Dékán saját hatáskörben rendelkezett az elmaradt elõadói pótlékok négy hónapra szóló, részben visszamenõleges kifizetésérõl, valamint az október 1-iki hatállyal kinevezett intézetvezetõk pótlékának rendezésérõl. Ez a keret adott lehetõséget arra a határozott ideig tartó (október és november hó) béremelésre is, melyekkel a tanszékek az 1996. évi költségvetési felosztás arányainak megfelelõen rendelkezhettek.

2. A kari PhD felhalmozási keret 1995. évi maradványából a Kar - a PhD-ösztöndíjasok és a hallgatók érdekeit figyelembe véve - további fejlesztéseket valósít meg a kari PC-laborban. Mint ismeretes, 1996 szeptemberétõl új szerver (mars.arts.u-szeged.hu) áll a hallgatók rendelkezésére, melynek segítségével könnyebbé és gyorsabbá válik az elektronikus levelezés és az Internet elérése. A mars-ra eddig is sokan kértek azonosítót, és ez a lehetõség a továbbiakban is fennáll, amit a Pályázati Irodában lehet kérni Szántó József kari rendszergazdánál. Az említett keretbõl lehetõvé válik egy novell szerver üzembe állítása is, amely a szövegszerkesztést és a grafikus munkák gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb megvalósítását teszi lehetõvé a hallgatók számára.

3. 1997 elejétõl Magyarországnak lehetõsége nyílik arra, hogy az Európai Unió oktatási akcióprogramjában, a Socrates-ben részt vegyen. AZ EU 15 tagállama, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Románia is együttmûködhet a programon belül. A Socrates oktatási programjai a következõk: Felsõoktatási (Erasmus), közoktatási (Comenius), nyelvoktatási (Lingua), nyitott- és távoktatási (ODL), felnõttoktatási, valamint információ és tapasztalatok cseréje az oktatási rendszerekrõl és oktatáspolitikáról (Eurydice, Arion, Naric). Minden tevékenység több, legalább három országot kell hogy érintsen, és az európai normák fejlõdését szolgálja.

A Socrates egyébként az eddigi Tempust váltja majd fel.

Az együttmûködés formái a következõk lehetnek:

- több országot érintõ projektek, hálózatok és egyesületek létrehozása és támogatása; - tananyagok, modulok, különféle oktatási termékek kifejlesztése;

- hallgatók és egyes esetekben iskolai tanulók cseréje és mobilitása;

- tanárok cseréje és részvétele több országot is érintõ továbbképzõ tanfolyamokon; - olyan látogatások szervezése, amelyek eredményeképp új projektek születhetnek és

tapasztalatcserére kerülhet sor;

- támogatás nyújtása tanulmányok, elemzések elkészítéséhez, valamint adatgyûjtéshez; - különbözõ tevékenységek eredményeinek publikálása, propagálása.

A Socrates programjaiban való részvételrõl, pályázatairól a pályázati referens szolgál majdd felvilágosítással.

4. A Stiefel Kft. történelmi és földrajzi falitérképeinek árlistája megtekinthetõ a Pályázati Irodában.

5. AZ OTDK Társadalomtudományi Szekciója 1997. április 2-4-én tartja legközelebbi rendezvénysorozatát Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképzõ Fõiskolán. A szekcióhoz tartozó területek többek között: etika; filozófia, filozófiatörténet; gazdaságpolitika, gazdaságszociológia; kommunikációelmélet, tömegkommunikáció, szemiotika; mûvelõdéselmélet- és történet, kulturális management; politológia, politikatudományok; szociálpszichológia, társadalomlélektan; szociális antropológia, kulturális antropológia; szociálpolitika, szociális munka; szociológia, szakszociológiák; technika- és tudománytörténet; valláselmélet, vallástörténet; vezetéselmélet, szervezés- és vezetéstudomány.

A pályázók jelentkezési lapjának beküldési határideje: 1996. november 30, míg a dolgozatok két példányban történõ eljuttatásának a határideje: 1996. december 31.

A rendezvénysorozat kiírása megtalálható a Pályázati Irodában.


Személyi hírek

1. Váratlanul elhunyt Kósa Ágnes, a Gazdasági Hivatal pénzügyi osztályvezetõje. Temetésére 1996. október 16-án kerül sor. Emlékét a kar tisztelettel megõrzi.

2. Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bende Csaba V. éves földrajz-történelem szakos hallgató. Emlékét a kar tisztelettel megõrzi.

3. Dr. Balázs Mihály, karunk dékánja 1996. október 1-i hatállyal kinevezte az újonnan létrejött intézetek vezetõit. Az új intézetvezetõk a következõk:

Dr. Anderle Ádám - Neolatin Kultúrák Intézete

Dr. Büky László - Magyar Intézet

Dr. Csúri Károly - Germán Filológiai Intézet

Dr. Csejtei Dezsõ - Társadalomelméleti Intézet

Dr. Resch Béláné - Angol Intézet

Dr. Szalamin Edit - Szláv Intézet

Dr. Tóth Sándor - Történeti Intézet

Dr. Vidákovich Tibor - Pedagógiai-Pszichológiai Intézet

Dr. Wojtilla Gyula - Ókortudományi Mûvelõdéstörténeti és

Orientalisztikai Intézet

4. Dr. Bernáth Árpád egyetemi tanár e tanévtõl a Láthatatlan Kollégium tutori posztját is betölti. A Kollégiummal kapcsolatos információkért hozzá lehet fordulni.

5. Dr. Róna-Tas András egyetemi tanár elnyerte a Humboldt Alapítvány kutatói díját, amihez külföldi kutatási lehetõség is társul.


PhD-hírek

1. Koszta László Phd doktori védése 1996. november 5-én 10.30 órakor lesz a Kari Tanácsteremben vagy az Akadémia szegedi székházában. A helyszín pontosítása folyamatban van.


Konferenciák, rendezvények

1. A MTA Pedagógiai Bizottságának Neveléstörténeti Albizottsága, a Magyar Pedagógiai Társaság Neveléstörténeti Szakosztálya, a JATE Pedagógia Tanszéke, valamint JGYTF Neveléstudományi Tanszéke "A neveléstörténeti kutatásmetodika új útjai" címmel konferenciát szervez, melynek 1996. október 18-án (pénteken) 10 órától a JGYTF díszterme (Boldogasszony sgt. 6.) ad helyet. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak.


Pályázatok

1. Akinek a DAAD-pályázathoz ûrlapra van szüksége, kérem hogy igényét idejében jelezze a pályázati referensnek!

2. A Soros Alapítvány 4 vagy 4+2 hónapos bolognai posztgraduális kutatói ösztöndíjra írt ki pályázatot. Pályázhatnak többek között 38 esztendõnél nem idõsebb, a bölcsészettudomány területén dolgozó kutatók. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/10. számának 6. oldalán, a SANSZ 1996/10. számának 29. oldalán vagy a Pályázati Irodában.

A pályázat beadási határideje: 1996. október 31.

3. A Soros Alapítvány 1 vagy 3 hónapra szóló oxfordi kutatói ösztöndíjra írt ki pályázatot. Pályázhatnak többek között a társadalomtudományok területén dolgozó kutatók is. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/10. számának 6. oldalán, a SANSZ 1996/10. számának 29. oldalán vagy a Pályázati Irodában.

A pályázat beadási határideje: 1996. október 31.

4. A Soros Alapítvány Egyetemi és fõiskolai csereprogram címmel pályázatot írt ki. Pályázni lehet egy szemeszterre vagy egy tanévre, tanszékenként maximum 5 diák számára. A csereprogram csoportos jellegû, egyéni kéréseket nem támogat. Az érintett hallgatóknak magyar állampolgároknak és harmadévnél nem fiatalabbnak kell lenniük. A támogatás kiterjedhet a menettérti repülõjegyre, betegbiztosítási költségfedezetre (Európán kívül), valamint zsebpénzre. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/10. számának 6. oldalán, a SANSZ 1996/10. számának 29. oldalán vagy a Pályázati Irodában.

A pályázatok beadási határideje az 1996/1997. tanév II. félévére: 1996. november 15.

5. A Magyar Versmondók Egyesülete meghirdeti a Rokon Népek Költészete fesztivált, melynek célja bemutatót adni a az urali nyelvcsaládhoz tartozó népek irodalmából, nép- és mûköltészetébõl. Magyar alkotással nem lehet nevezni. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/10. számának 14. oldalán, a SANSZ 1996/10. 31. oldalán, valamint a Pályázati Irodában. Jelentkezési határidõ: 1996. november 1.

6. Az Élet és Irodalom szerkesztõsége pályázatot hirdet filozófiai, szociológiai, irodalomtörténeti, természettudományi, történelmi, zenei vagy portréesszék írására, terjedelmi megkötés nélkül. A pályázat feltételei megtalálhatók a SANSZ 1996/10. számának 20. oldalán, valamint a Pályázati Irodában.

A pályázatok beadási határideje: 1996. november 30.

7. A Mentálhigiénés Programiroda Esetmegoldó pályázatot hirdet gyakorló pedagógusok számára sikeresen megoldott eseteiket ismertetõ tanulmányok megírására. A tanulmányok terjedelme maximum öt oldal lehet. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/10. számának 12. oldalán, a SANSZ 1996/10. számának 20. oldalán vagy a Pályázati Irodában. A tanulmányok beadási határideje: 1996. november 30.

8. A TÜV Rheiland Hungária és a DUE diákújságíró pályázatot hirdet Közlekedés és környezetvédelem címmel. Elsõsorban 16-28 éveseknek a közlekedés, így a gépkocsi-használat és a környezetvédelem témakörében született írásait várják. A felosztható díjkeret 50.000 forint. Az írások terjedelme 3-5 oldal lehet. A pályázat feltételei megtalálhatók a SANSZ 1996/9. számának 25. oldalán vagy a Pályázati Irodában.

Beküldési határidõ: 1996. október 31.

9. A Magyar Közigazgatási Kar, a MÖOSZ és a Comitatus folyóirat pályázatot hirdet
a magyar közigazgatás fejlesztését célzó bármely témakörben születõ pályamunka írására. A pályázó nem lehet tudományos fokozattal rendelkezõ személy. A pályamunka terjedelme 30-50 oldal lehet. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/1. számának 14-15. oldalán, valamint a Pályázati Irodában. Beadási határidõ: 1996. október 30.

10. A Vigilia szerkesztõsége pályázatot írt ki egyetemisták és fõiskolások részére
Az értelmiség szerepvállalása és feladatai korunkban címmel. A dolgozatok terjedelme 10-12 ezer leütés (1,5-ös szóközzel 5-7 oldal) lehet. A pályázat feltételei megtekinthetõk a Pályázati Irodában. A dolgozatok beadási határideje: 1996. november. 30.

A következõ szám 1996. október 28-án jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens